Ingrediencie
- hladká múka 375g
- kryštálový cukor 50g
- sušené droždie 1 balíček
- soľ štipka
- maslo 120g
- mlieko 125ml
- vajcia 2
- vanilkový extrakt 1 lyžička
- hnedý cukor 150g
- škorica 2 lyžičky
Prvýkrát som sa s týmto receptom stretla na stránke Joy Wilson a odvtedy má táto škoricou voňajúca dobrota u nás svoje stále miesto. Podeľte sa o ňu aj vy so všetkými, ktorých máte radi.
Príprava
- V mise si zmiešame približne dve tretiny múky, sušené droždie, kryštálový cukor a soľ.
- V malom hrnci zahrejeme mlieko a 60g masla až kým sa maslo nerozpustí. Stiahneme z tepla a pridáme vanilkový extrakt. Necháme chvíľu schladnúť a prilejeme k suchej zmesi. Premiešame.
- Pridáme vajcia a miešame, až kým sa nezačlenia do cesta. Prisypeme zvyšnú múku a vypracujeme cesto. Cesto je pred kysnutím dosť lepkavé, ale nepridávame viac múky, má také byť.
- Prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste cca hodinu nakysnúť. Po vykysnutí ho môžeme odložť na noc do chladničky a spracovať nasledujúci deň.
- Keď cesto zdvojnásobilo svoj objem, preložíme ho na pomúčenú dosku, zľahka premiesime a vyvaľkáme na veľkú placku.
- Druhú polovicu masla (60g) pomaličky rozpustíme až do mierneho zhnednutia a rozvaľkané cesto ním potrieme. Posypeme hnedým cukrom, ktorý sme zmiešali so škoricou.
- Cesto pokrájame na asi 7cm široké pásy, ktoré poukladáme na seba a následne rozkrojíme na štvorce. Vkladáme do formy vyloženej papierom na pečenie pekne vedľa seba, ako knihy do police. (Rovnaký postup ako pri bylinkovom chlebe)
- Naplnenú formu necháme ešte asi hodinu odpočívať, ak by sme chlebík piekli hneď, bol by tuhý. Po druhom nakysnutí vložíme do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme 30 – 40 minút.
- Podávame ešte v ten istý deň.
Existuje aj slaná varianta?
Share please….
jedna slana varianta je hned tu blizko, na nasej stranke http://varme.sk/recipe/bylinkovy-chlieb/ 🙂
Večer upečený, na raňajky zjedený. Odporúčam, je naozaj skvelý.
len je to dosť návykové, my kým ho máme, tak trháme ako o preteky…:D