Ingrediencie
- List špenátu 30 ks
- Mleté mäso 600 g
- Mrkva 1 ks
- Polouvarená ryža 60 g
- Strúčik cesnaku 3 ks
- Vajce 2 ks
- Hladká múka 3 lyžičky
- Mlieko 4 dl
- Voda 3 dl
- Sladká paprika
- Čierne korenie
- Soľ
- Olej
- Biely jogurt 1 ks
Sarma pochádza zo slova sarmak, čo znamená „zabaliť“ alebo „zrolovať“.
Rozšírená je na Balkáne, v Strednej Európe a Blízkom východe.
V Srbsku sa podáva pri rodinných príležitostiach, oslavách narodenín, ale aj počas Vianoc a Veľkej noci.
- V troške oleja osmažíme cibuľu, mrkvu nakrájanú na čo najjemnejšíe kocky a pridáme mäso.
- Keď je mäso osmažené, pridáme korenie, polouvarenu ryžu a nadrobno nasekaný cesnak.
- Necháme vychladnúť, potom pridáme vajcia, aby sa zmes spojila.
- Listy špenátu umyjeme, nožíkom odstránime hlavnu žilku, aby sa nam lepšie točilo. Potom listy sparíme.
- Balíme tak, že na najširšiu časť lista dáme lyžičku zmesy, preložíme bočné strany a točíme do konca listu.
- Sarmice skladáme v rade do zapekacej misy (na dno dame trochu oleja).
- Pripravíme omáčku: múku osmažíme na oleji, pridáme mlieko, vodu, korenie a necháme prevrieť.
- Hotovou omáčkou prelejeme sarmice.
- Sarmice pečieme v trúbe na 180 stupnov cca 30 min.
- Hotové podávame s bielym jogurtom.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím