Ingrediencie
- hladká múka 500 g
- kypriaci prášok 1 čajová lyžička
- cukor 240 g + 10 čajových lyžičiek
- studené maslo 250 g
- vajcia 4
- jablká 2 kg
- vanilkový cukor 2 balíčky
- škorica 1 lyžička
- hrozienka 50 g
Úvod
Šarlotka je klasický jablkový koláč. Prvú šarlotku upiekol Marie-Antoine Carême. Tento zákusok mala veľmi rada Šarlota (Charlotte) Alexandra Fiodorovna, manželka cára Mikuláša I. a s najväčšou pravdepodobnosťou bola táto pruská panovníčka inšpiráciou pre francúzskeho šéfkuchára. Šarlotku dnes nájdete v každej dobrej poľskej kaviarni. Upečený koláč skvelo chutí s vanilkovou zmrzlinou a šľahačkou. Samorejme najlepšiu šarlotku robila moja babka, ale s každým pokusom sa pomaly blížim k ideálu.
Príprava
- Jablká ošúpeme, nakrájame na menšie kusy a spolu s 10 lyžičkami cukru a vanilkovým cukrom opražíme v hlbokom hrnci, do momentu kým nepustia šťavu. Pridáme hrozienka a škoricu.
- Na dosku preosejeme múku a kypriaci prášok. Pridáme 200 g cukru, vanilkový cukor a maslo. Všetko nasekáme nožom. Pridáme 3 žĺtka a 1 celé vajce, spracujeme rukami a rozdelíme na dve časti. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme 1 hodinu v chladničke.
- Prvú časť cesta rozvaľkáme a preložíme na plechu 36×26 cm, vyloženú papierom na pečenie.
- Rozohrejeme rúru na 170 stupňov.
- 3 bielka vyšľaháme do tuha a pridáme 40 g cukru
- Na cesto dáme jablká a potom vyšľahané bielka.
- Na bielka dáme druhú časť rozvaľkaného cesta, resp. cesto môžeme zostrúhať na strúhadle.
- Koláč vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 1 hodinu.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím