Ingrediencie
- bielok 6
- žĺtok 6
- práškový cukor 6 PL
- olej 3 PL
- prášok do pečiva 1 bal.
- polohrubá múka 6 PL
- soľ štipka
Vyskúšala som viacero receptov na dobré cesto na roládu – teda také, ktoré sa pri rolovaní nebude lámať, bude jemné a najmä rozplývavé. Bonusom k tomuto receptu je, že je to rýchle a jednoduché. Ja vždy robím rovno dve a každú inú. Pridávam recept na jednu dávku, ja si ju vždy zvýšim – nie dvakrát, ale len o dve tretiny. To množstvo stačí na dve rolády.
Príprava:
- Najprv vymiešajte bielka so štipkou soli na sneh, keď už bude takmer hotový, postupne za stáleho mixovania pridávajte po lyžiciach cukor.
- Keď je sneh tuhý, po jednom postupne pridávajte už na nižších otáčkach žĺtka.
- Pridajte olej, postupne nasypte prášok do pečiva a múku.
- Ak chcete čokoládovú, pridajte 1 PL kakaa.
- Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie (plech trochu vymastite).
- Pečte v predohriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 10 minút. Či je cesto hotové zistíte klasicky špajlou – ak sa bude lepiť, ešte pridajte minútu. Nesmiete ho však prepiecť, pretože potom by sa pri rolovaní mohlo lámať.
- Upečené ešte teplé cesto vyberieme aj s papierom, obrátime a opatrne strhneme papier. Cesto zrolujte, zabaľte do vlhkej utierky alebo opäť do papiera a nechajte vyhladnúť.
- Potom môže plniť plnkou, na akú máte chuť. Vynikajúci je aj kvalitný džem. Posypte cukrom alebo polejte čokoládou.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím