Ingrediencie
- masliaky 300 g
- ryža arborio 250 g
- vývar 1 l
- suché biele víno 1 dcl
- olivový olej 2 PL
- syr typu grana 50 g
- soľ
- čierne korenie
- tymián
- oregano
- maslo
Úvod
Tento recept začína prechádzkou v lese, kde si nazbierate košík masliakov, ktoré vám tam veľkodušne prenechali blazeovaní hubári, idúci po dubákoch, brezákoch a modrákoch. Masliaky sú trochu podceňované huby, pre ktoré máme miesto leda tak v praženici, ale najmä mladé jedince s klobúkmi do 3 cm sú delikátne. Masliakové rizoto je rýchle, chutné a sýte jedlo s nenáročnou prípravou. Teda pokiaľ za náročné nepovažujete miešanie vareškou, ktorého si v tomto recepte celkom užijete. Navyše je trendy, keďže použijete lokálnu a sezónnu surovinu.
Príprava
- Masliaky nakrájame na 3cm kocky, prípadne iný preferovaný tvar, mladé, drobné huby necháme v celku.
- Zahrejeme si vopred pripravený vývar (kurací, hovädzí alebo zeleninový) na bod varu, stíšime oheň na minimum a necháme ho prehrievať.
- Do zohriatej panvice s trochu hlbším dnom pridáme olej a huby. Jemne osolíme, okoreníme, môžeme pridať tymián, oregano, ale len zľahka. Restujeme 5 – 7 minút.
- Pridáme ryžu arborio, ktorú posolíme dôkladnejšie a restujeme ju asi 3 minúty. Ryža do seba vsaje šťavu z húb.
- K ryži prilejeme suché biele víno. Miešame, kým ryža s vínom nespraví to isté, čo s hubovou šťavou (časť vína sa vyparí).
- Potom už len prilievame po naberačke – dvoch vývar a miešame. Vývar sa vždy po pár minútach vyparí, časť vsiakne do ryže a postup opakujeme. Monotónnu činnosť si môžeme spestrovať zvyškom rizlingu, prípadne Erosom Ramazzottim, ak sme dosť otrlí z návštev miestnej taverny. Po zhruba šiestich pesničkách začneme kontrolovať mäkkosť ryže.
- Keď je ryža už takmer hotová, vmiešame do rizota časť strúhaného syra a ešte jednu naberačku vývaru. Posledné miešanie a rizoto odstavíme. Necháme ho v krémovej konzistencii, aby sa na tanieri jemne prelievalo
- Ozdobíme tenkým plátkom masla a zvyškom syra.
Výborný recept