Ingrediencie
- Maslo izbovej teploty 150 g
- Cukor 150 g
- Vajce 4 ks
- Pomleté mandle lúpané 100 g
- Kokosová múčka 100 g
- Škrob na pečenie 80 g
- Kakao 1 lyžička
- Soľ štipka
- Mandľová aróma 6-8 kvapiek
- Biela čokoláda 50 g
- Raffaello guličky (na krém) 8-10 ks
- Vanilkový cukor 1 ks
- Smotanový syr (Frischkäse) 400 g
- Mascarpone 150-200 g
- Šľahačková smotana 100 g
- Limetka 1/2 ks
- Jahodová marmeláda
- Jahody 400 g
- Guličky Raffaella (ozdoba) 12 ks
Vynikajúca osviežujúca torta na leto nielen pre milovníkov kokosovo-mandľových guličiek.
Postup
Cesto
- Okrúhlu formu na pečenie (Ø 26 cm) vymastíme a vysypeme múkou alebo vyložíme papierom.
- Rúru predhrejeme na 180°C (160°C obehový vzduch).
- Maslo vyšľaháme s cukrom do krému a postupne pridáme vajcia.
- Potom pridáme zvyšok surovín a vymiešame hladké cesto.
- Vylejeme do formy a necháme upiecť asi 20-30 min (po 20 min skúška so špáratkom, ak je cesto nedopečené, necháme ho dopiecť).
- Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, najlepsie cez noc, aby sa cesto lepšie rezalo. Ak nemáme toľko času, môžeme cesto vybrať z formy , prikryť vlhkou utierkou a nechať vychladnúť.
Krém
- 50 g šľahačkovej smotany necháme zovrieť a potom do nej vmiešame na drobno nasekanú bielu čokoládu. Necháme roztopiť a poriadne vychladnúť.
- Jahody umyjeme a časť (200 g) pokrájame na plátky. Limetu opláchneme horúcou vodou a kožu nastrúhame. Šťavu vytlačíme. Raffaello guličky (8-10 ks) posekáme nadrobno.
- V miske trochu vyšľaháme 50g smotany, ale nie celkom do pevna. Pridáme mascarpone, Frischkäse, vanilkový cukor, vychladnutú čokoládovú hmotu, šťavu a kožu z limety. Všetko vyšľaháme mixérom, kým nevznikne tuhá masa.
- Do polky masy dáme posekané Raffaello guličky na plnku. Druhú polku krému budeme mať na obalenie torty.
Postup na tortu
- Vychladnutý a odstatý korpus prekrojíme 1x vodorovne.
- Prvú vrstvu potrieme marmeládou a krémom, poukladáme nakrájané jahody, potrieme znova krémom a prikryjeme druhou časťou korpusu.
- Celú tortu zvonku potrieme zvyšným krémom a vrch ozdobíme zvyšnými jahodamy a Raffaello guličkami.
- Necháme v chladničke schladiť minimálne 3 hodiny.
Postup na koláč
Ak nemáme čas na tortu, môžeme si urýchliť prácu a urobyť jednoduhší koláč.
- Cesto upečieme podľa návodu, necháme vychladnúť vo forme, neprekrojíme ho.
- Na plnku vezmeme len polovicu udaných surovín.
- Vychladnuté cesto natrieme marmeládou, vylejeme plnku, ozdobíme trochou jahôd a 12 Raffaello guličkami a necháme v chladničke schladiť vo forme minimálne 3 hodiny.
- Zo zvyšku jahôd, 1 vanilkového cukru a trochy šťavy z limety urobíme ručným ponorným mixérom rýchlu jahodovú omáčku, ktorú servírujeme ku koláču.
Dobrú chuť!
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím