Ingrediencie
- jablká 4 - 5
- škorica 1/2 lyžičky
- polohrubá múka 140 g
- škrob 4 polievkové lyžice
- cukor 2 polievkové lyžice
- soľ štipka
- vajce (zvlášť žĺtka a bielka) 2
- jogurt, podmaslie alebo kefír 300 ml
- vanilkový cukor 1 balíček
- maslo
Lásku k vareniu som zdedil po mojich babkách, Jozefe a Ladislave. Obidve babky bývali v tej istej dedine a každá z nich sa špecializovala v niečom inom. Ladislava bola majsterkou kysnutého cesta a naučila ma ako sa lepia pirohy. Jozefa zas robila najlepšiu hubovú polievku, akú si dokážem predstaviť. Kvôli tomu, že aj jedná a druhá babka pochádzali z viacčlennej, biednej rodiny v našom rodinnom jedálničku nikdy nechýbali jednoduché a lacné múčniky. Každý jesenný piatok, keď na záhrade dozreli jablká Joža a Laďka smažili racuchy. Zaujímavé je, že každá ich pripravovala podľa iného receptu. Jozefínine lievance obsahovali droždie a veľké kusy kyslých jabĺk. Laďkine cesto pripomínalo palacinky a jablká boli vždy zostrúhané na strúhadle.
Dnes Vám prezentujem svoj vlastný recept, ktorý je v podstate spojením obidvoch babkiných receptov.
Príprava
- Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky. Posypeme škoricou.
- Múku a škrob presejeme do misy. Pridáme cukor, soľ, vanilkový cukor, kefír, žĺtka a všetko spolu vymiešame. Cesto má vyzerať trochu hustejšie ako cesto na palacinky, nemá však byť príliš husté.
- Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a vmiešame do cesta.
- Nakoniec pridáme skôr pripravené jablká.
- Na panvici roztopíme maslo a pečieme lievance. Lievance môžeme posypať práškovým cukrom.
Lukasz dik za recept 🙂 najlepsie racuchy ake som jedla.