Ingrediencie
- Červená cvikla 2 kg
- Bujón 2,5 l
- Cibuľa 1 ks
- Maslo 1 pl
- Bobkový list 1 ks
- Nové korenie 3-4 zrnká
- Ocot 1 pl
- Soľ
- Čierne korenie
- Majorán
Úvod
Červený boršč je klasická poľská polievka, ktorú sa podáva na Štedrú večeru vo väčšine poľských rodín.
K vianočnej verzii nesmú chýbať pirôžky s hubovou plnkou, tzv. ušká. Vianočný boršč je čistý, bez uvarenej cvikly. K boršču sa hodia pagáče, slané tyčinky a iné pochúťky z lístkového cesta.
Táto polievka takisto je posledným chodom na poľskej svadbe a práve preto svadobných hosti delíme na tých, ktorí dočkali boršč a tých, ktorí to nedali.
Farba boršču musí byť tmavočervená (ako krv) a preto polievka sa musí variť na minimálnom ohni a nesmie byť vo vare.
Postup
- Nakrájanú cibuľu pražíme na masle.
- Vyčistenú cviklu varíme vo vode, kým bude mäkká (cca +1,5 h).
- Uvarenú cviklu krájame na väčšie kusy a vkladáme do horúceho bujónu. Oheň zmenšujeme a všetko varíme 10 minút. Polievka nesmie vrieť.
- Pridávame cibuľku, bobkový list, nové a čierne korenie. Varíme ďalších 5 minút.
- Na koniec boršč prelievame cez cedidlo ochutnávame octom, majoránom a soľou.
Uvarenú cviklu môžeme použiť ako ingredienciu pri pripravovaní šalátov.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím