Ingrediencie
- Pohánka 250 g
- Slnečnicový olej
- Kvalitnú slaninu na spraženie
- Cibuľa (veľká) 1 ks
- Strúčik cesnaku 3-4 ks
- Soľ
- Čierne korenie
- Majoránka
- Čerstvá pažítka
- Čerstvá petržlenová vňať
- Vajce 3 ks
- Schwarzwaldskú šunku pokrájanú na plátky
Postup
- Pohánku premyjeme a uvaríme v osolenej vode (1šálka pohánky/ 1 a pol šálky vody).
- Na oleji spražíme slaninku, pridáme pokrájanú cibuľu a tesne pred vypnutím pridáme pokrájaný cesnak.
- Uvarenú pohánku premiešame s pripravenou cibuľovo-slaninovou zmesou.
- Okoreníme podľa chuti – soľ, čierne korenie, majorán. Môžeme použiť aj karí, oregano, či akékoľvek iné korenie, ktoré máte doma a ktoré máte radi.
- Pridáme čerstvú, nakrájanú pažítku a petržlenovú vňať.
- Nakoniec pridáme celé tri vajcia a dôkladne premiešame.
- Zmes necháme odstáť v chladničke (čím dlhšie, tým lepšie), ale môžeme s ňou pracovať aj hneď.
- Zo zmesi tvarujeme podlhovasté fašírky, ktoré obalíme plátkom schwarzwaldskej šunky. Rozpadáva sa Vám tvar fašírky v ruke? Nič si z toho nerobte, aj mne. Jednoducho pohánkové fašírky nedržia tak pevne ako tie mäsové. Ak sa Vám však vôbec nedarí tvarovať, tak pridajte ešte vajce, ovsené vločky alebo strúhanku.
- Fašírky obalené šunkou poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie.
- Pečieme 20 min. pri teplote 200 °C.
- Priebežne pokvapkáme olivovým olejom, aby veľmi nevyschli. Potom teplotu znížime na 150 °C a dopečieme voľne 5-10 min.
- Fašírky môžeme piecť aj prikryté alobalom, ak ich chcete mať však chrumkavé, odporúčam odkryť 😉
- Hotové fašírky podávame so zeleninovým šalátom alebo zemiačkami, ale fantázii sa medze nekladú…
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím