Ingrediencie
- Zemiaky 1 kg
- Šampióny - väčšie hlavičky 0,5 kg
- Anglická slaninka 200g
- Cibuľa 1 ks
- Bambino tavený syr v črievku 1 ks
- Údený tvrdší syr (Eidam) 200 g
- Zakysaná smotana 250g
- Smotana na šľahanie
- Maslo 50 g
- Soľ
- Čierne korenie
- Mletá rasca
Prednedávnom som bol oslovený autormi portálu so slovami: „Pablo, celé Slovensko čaká na Tvoj zatiaľ iba ústnym podaním sa tradujúci recept už druhé desaťročie.“
Pochopil som túto veľkú zodpovednosť, objednal som sa na návštevu, zašiel nakúpiť suroviny a musím povedať, že večer sa vydaril, odmenou mi bola domáca slivovička a pohľad na spokojne odfukujúcich stravníkov a prázdny plech. Konieckoncov, pripravte si doma a posúďte samy.
Dobrú chuť priatelia. *_^ Jedná sa o jeden z prvých receptov, ktorý som niekedy pred cca 17-timy rokmi na začiatku svojej kulinárskej kariéry pripravil 😉
Postup
- Umyté zemiaky nakrájame na cca 2-3 cm kolieska, uvaríme aj so šupkou v slanej vode.
- Počas varenia si pripravíme šampióny, z ktorých ideálne lyžičkou vydlabeme vnútrajšok.
- Na spenenom másle opražíme na drobné kocky nakrájanú anglickú slaninu, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a potom nadrobno nasekané vnútrajšky žampiónov.
- Pridáme soľ, čierne korenie a mletú rascu, zaleme trochou smotany na varenie, či vývarom, podusíme 3 minútky a vytlačíme syr Bambino z črievka, za stáleho miešania vytvoríme hmotu, ktorou budeme plniť prázdne hlavičky žampiónov.
- Scedíme „al dente“ uvarené zemiaky, poukládame na vymastený plech a na zemiaky naskladáme „hlavou dole“ šampióny.
- Ideálne lyžicou naberáme hmotu z panvice a naplníme hlavičky šampiónov.
- Na záver poprášime celý plech strúhaným údeným syrom.
- Vložíme do predhriatej trúby a zapekáme cca 15min. pri 150-200 stupňoch.
- Podávame na vrchu ozdobené čiapočkou zo zakysanej smotany.
Nepise sa „vecsie“ sle vacsie (väčšie) 😉
Díky..CZ keyboard..;-@