Pirohy sú v poľskej kuchyni základ a preto sa najpopulárnejšie múčniky s tvarohovo-zemiakovým plnením volajú…ruské pirohy! Takýchto paradoxov je v Poľsku viac. Okrem ruských pirohov, mame ešte grécku rybu, židovského kapra, bretónsku fazuľku, ukrajinsky boršč a maďarské placky. Dnes by som sa chcel s Vami podeliť s receptom na veľmi netradičné pirohy, ktoré sú takisto výsledkom prelínania sa dvoch kultúr: poľskej a židovskej.
Príprava
- Pečienku vyčistíme a poprášime múkou. Na rozpálenom oleji opražíme na plátky pokrájanú cibuľu. Posypeme ju majoránom, čiernym korením a soľou. Na cibuľku pridáme pečienku a pražíme z oboch strán. Takto upečené pečienky zmixujeme ručným mixérom na jemnú zmes. Ak bude plnka príliš tuhá, pridáme roztopené maslo.
- Z múky, soli a horúcej vody pripravíme cesto. Pozor! Vodu pridávame postupne a cesto miešame energicky do momentu kým sa nebude lepiť na ruky.
- Cesto rozdelíme na štyri časti aby sa nám ľahšie vaľkalo. Kým pripravujeme pirohy zvyšné časti prikryjeme servítkou, aby cesto nevyschlo.
- Cesto vyvaľkáme a vykrojíme pohárom kolieska.
- Dobre vymiešanú zmes poukladáme na kolieska z cesta, preložíme ich na polovice a okraje pritlačíme.
- Dáme variť do osolenej vriacej vody ( cca 20-30 kusov naraz do 5litroveho hrnca).
- Po uvarení vyberieme a poukladáme na tanier, kde ich na záver pretrieme roztopeným maslom
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím