Ingrediencie
- bravčové karé, alebo roštenka 1,5 kg
- sušené marhule 150 g
- maslo 150 g
- cesnak 2 strúčiky
- rozmarín 1 halúzka
- mletá sladká paprika 1/2 lyžičky
- med 2 polievkové lyžice
- mandľové plátky 100 g
- soľ
- čierne korenie
- sladké biele víno 1 šálka
15.augusta je v Poľsku štátny a tiež cirkevný sviatok. Poliaci oslavujú tzv. Zázrak na Visle. V roku 1920 poľská armáda porazila pri Varšave boľševikov a pozastavila zavedenie diktatúry proletariátu v Európe. Okrem toho je 15. august takisto dôležitý deň pre katolícku časť poľskej spoločnosti. Tento deň slávime Nanebovzatie Panny Márie. Veriaci prinášajú do kostola byliny, kvety a ovocie, ktoré sú znakom ukončenej žatvy. Tento deň je skvelou príležitosťou stretnúť sa s celou rodinou pri jednom stole.
Tento rok som aj ja očakával hostí a preto som sa rozhodol upiecť niečo slávnostné a voňavé. Dámy a páni – pečené karé s marhuľami. Dobrú chuť!
Príprava
- Marhule zalejeme vínom a necháme stáť 1 hodinu.
- Maslo zmiešame s posekaným cesnakom, rozmarínom, paprikou, čili, soľou a čiernym korením.
- Dlhým, ostrým nožom v strede vykosteného karé urobíme otvor, ktorý naplníme marhuľami. Mäso obložíme maslom s bylinkami a pečieme v rúre 20 minút pri teplote 180 °C.
- Karé podlievame bielym vínom a občasne podlievame výpekom, resp. vodou, aby mäso nebolo príliš suché.
- Po 60 minútach pečenia polievame medom a obsypeme mandľovými plátkami. Pečieme ďalších 10 minút a hotovo!
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím