Ingrediencie
- Malé zemiaky 700g
- Olivový olej
- Soľ
- Čerstvá petržlenová vňať
- Strúčiky cesnaku zopár
- Parmezán alebo Grana Padano 30g
Luxusná príloha ale aj plnohodnotné samostatné jedlo.
Dôležité je vybrať naozaj pekné malé zemiaky, kedže ich nelúpeme ale pripravujeme aj konzumujeme aj so šupkou.
Postup
- Rúru predhrejeme na 200°C. Zemiaky poriadne umyjeme (nelúpeme) a v osolenej vode varíme asi 15-20 minút. Vodu zlejeme a zemiaky necháme chvíľku obschnúť.
- Dno plechu alebo pekáča potrieme olivovým olejom a poukladáme do neho zemiaky v jednej vrstve.
- Každý zemiak štuchadlom na zemiaky alebo varechou jemne rozpučíme.
- Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a vložíme do rozohriatej rúry na 20 minút.
- Medzitým si v miske zmiešame pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú vňať a parmezán. Môžeme použiť aj chilli, alebo svoje obľúbené bylinky.
- Po 20 minútach zemiaky pootáčame a pečieme až kým nebudú na okrajoch zlatisté a chrumkavé. Posypeme ich parmezánovo-cesnakovou zmesou a buď ešte vrátime na chvíľu do rúry, alebo hneď podávame.
- Priamo na tanieri ešte posypeme čerstvo nastrúhaným parmezánom.
Vynikajúce!
Odporúčam…
dakujem za reakciu, vzdy sa velmi tesim, ak niekto recept vyskusa a chuti mu…:)
Zemiaky typ A či typ B?
A načo tie zemiaky najprv varíte vo vode? Za 40 minút sa zemiaky upečú aj v rúre, nie?
zemiaky sa varia preto, aby sa dali pred pecením rozpucit…:)
Ja som ich nerozpučil ale nakrojil na štvrťky.. Boli vyborne.