Ingrediencie
- veľká cibuľa 1 ks
- suchého bieleho vína 300 ml
- strúčiky cesnaku 4 ks
- konzervy lúpaných paradajok (alebo 10 veľkých zrelých paradajok) 2 ks
- hovädzieho vývaru (alebo vody) 0,5 l
- nakrájaného staršieho chleba bez kôrky 2 hrste
- parmezánu ( alebo syra grana padano) 50 g
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
Vôňa, ktorá sa šíri z hrnca pri varení, môže spôsobiť, že sa do nej zamilujete ešte skôr, ako ju ochutnáte.
Postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak (pretlačený alebo nakrájaný na tenké plátky) a ešte asi minútu opekáme.
- Prilejeme víno a celú zmes necháme prejsť varom.
- Pridáme konzervované paradajky.
- Ak používame čerstvé, najskôr im narežeme šupku jemne do kríža, potom ich ponoríme na chvíľu do vriacej a následne do studenej vody. Ošúpeme, párkrát prekrojíme a pridáme do polievky.
- Prilejeme vývar alebo vodu, osolíme, okoreníme, privedieme k varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút.
- Pridáme dve hrste strašieho chleba bez kôrky, nakrájaného alebo natrhaného na asi centimetrové kúsky, poriadne premiešame a varíme ďalších 10 minút.
- Po 10 minútach odstavíme, vmiešame natrhané bazalkové listy, polovicu parmezánu (zvyšok si necháme na servírovanie) a necháme aspoň pol hodinu odpočinúť.
- Pred podávaním môžeme ohriať, ozdobiť bazalkou, parmezánom a pokvapkať olivovým olejom.
Neviem sa jej dojesť.
Miesto bazalkového listu používam čerstvú petržlenovú vňať rovno zo záhrady. Teraz v zime to bude ťažšie. 😀
Priateľ miluje túto polievku s nekrájeným čerstvým kôprom.
Odporúčam.
Chcela som napísať s NAKRÁJANÝM…
😀
S koprom som to este neskusala, ale dobry napad…Veruze to bude v zime problematicke, ja to zatial riesim crepnikovo-parapetnym stylom… 😉