Parmezánové zemiaky

Luxusná príloha ale aj plnohodnotné samostatné jedlo.
Dôležité je vybrať naozaj pekné malé zemiaky, kedže ich nelúpeme ale pripravujeme aj konzumujeme aj so šupkou.
Postup
- Rúru predhrejeme na 200°C. Zemiaky poriadne umyjeme (nelúpeme) a v osolenej vode varíme asi 15-20 minút. Vodu zlejeme a zemiaky necháme chvíľku obschnúť.
- Dno plechu alebo pekáča potrieme olivovým olejom a poukladáme do neho zemiaky v jednej vrstve.
- Každý zemiak štuchadlom na zemiaky alebo varechou jemne rozpučíme.
- Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a vložíme do rozohriatej rúry na 20 minút.
- Medzitým si v miske zmiešame pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú vňať a parmezán. Môžeme použiť aj chilli, alebo svoje obľúbené bylinky.
- Po 20 minútach zemiaky pootáčame a pečieme až kým nebudú na okrajoch zlatisté a chrumkavé. Posypeme ich parmezánovo-cesnakovou zmesou a buď ešte vrátime na chvíľu do rúry, alebo hneď podávame.
- Priamo na tanieri ešte posypeme čerstvo nastrúhaným parmezánom.
Škoricový trhací chlebík

Prvýkrát som sa s týmto receptom stretla na stránke Joy Wilson a odvtedy má táto škoricou voňajúca dobrota u nás svoje stále miesto. Podeľte sa o ňu aj vy so všetkými, ktorých máte radi.
Príprava
- V mise si zmiešame približne dve tretiny múky, sušené droždie, kryštálový cukor a soľ.
- V malom hrnci zahrejeme mlieko a 60g masla až kým sa maslo nerozpustí. Stiahneme z tepla a pridáme vanilkový extrakt. Necháme chvíľu schladnúť a prilejeme k suchej zmesi. Premiešame.
- Pridáme vajcia a miešame, až kým sa nezačlenia do cesta. Prisypeme zvyšnú múku a vypracujeme cesto. Cesto je pred kysnutím dosť lepkavé, ale nepridávame viac múky, má také byť.
- Prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste cca hodinu nakysnúť. Po vykysnutí ho môžeme odložť na noc do chladničky a spracovať nasledujúci deň.
- Keď cesto zdvojnásobilo svoj objem, preložíme ho na pomúčenú dosku, zľahka premiesime a vyvaľkáme na veľkú placku.
- Druhú polovicu masla (60g) pomaličky rozpustíme až do mierneho zhnednutia a rozvaľkané cesto ním potrieme. Posypeme hnedým cukrom, ktorý sme zmiešali so škoricou.
- Cesto pokrájame na asi 7cm široké pásy, ktoré poukladáme na seba a následne rozkrojíme na štvorce. Vkladáme do formy vyloženej papierom na pečenie pekne vedľa seba, ako knihy do police. (Rovnaký postup ako pri bylinkovom chlebe)
- Naplnenú formu necháme ešte asi hodinu odpočívať, ak by sme chlebík piekli hneď, bol by tuhý. Po druhom nakysnutí vložíme do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme 30 – 40 minút.
- Podávame ešte v ten istý deň.
Pečené jablká

Recept bez gramáží a s množstvom variácií pre všetkých milovníkov jabĺk.
Príprava
- Predhrejeme si rúru na 200°C.
- Jablká umyjeme a odkrojíme ich vrchnú časť (odložíme). Vyberieme jadrovník tak, aby sme jablko neprekrojili a vznikol nám hrubostenný „súdok“. Vnútro pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Keksíky, napríklad tieto 😉 podrvíme alebo pokrájame, zmiešame s trochou džemu a orieškami. Môžeme použiť aj sušené ovocie, med, alebo keksíky nahradiť ovsenými vločkami, fantázii sa medze nekladú. Zmesou naplníme jablká.
- Jablká poukladáme do zapekacej misky alebo inej vhodnej nádoby a vložíme na cca 30 minút do rozohriatej rúry. Počas pečenia môžeme podliať malým množstvom vody. Na posledných 10 minút pridáme aj odkrojené vrchné časti.
- Po upečení prikryjeme vrchnou časťou a podávame s vanilkovou zmrzlinou, šľahačkou, alebo len samotné.
Cuketové placky

Tento recept objavila moja mama. Odvtedy si cuketové placky upečieme hocikedy, hlavne v sezóne, lebo sú jednoduché, rýchlo hotové a dajú sa servírovať ako obed, rýchla večera alebo len tak pod zub. 🙂
Príprava:
- Cuketu nastrúhame na stredne hrubom strúhadle. Ak je veľmi vodnatá, vyžmýkame z nej vodu.
- Pridáme vajcia, korenie, nadrobno posekanú petržlenovú vňať a cesnak a nakoniec múku. Všetko premiešame.
- Piecť môžeme na oleji alebo bez oleja na teflónovej panvici. S olejom budú placky trošku mastnejšie ale chutnejšie, bez oleja sú suchšie.
- Do horúcej panvice dávkujeme cesto po polievkovej lyžici. Formujeme do guľatého tvaru – upečú sa z neho malé placičky ako dlaň. Cesto môžeme roztrieť aj po celej panvici, ako palacinky. Pečieme obojstranne cca 5-5 minút.
- Podávame s paradajkami a pečivom, prípadne s tatárskou omáčkou.
Ostrokyslá

Nevarím ju často, príprava si u mňa vyžaduje maximálne sústredenie a niekedy mi to iné povinnosti nedovolia. Ale chýba. Často sa nechám zlákať miestnym pseudočínskovietnamskym bistrom. Bohužial, v Košiciach to przdia čím ďalej, tým viac. Márne hľadám tú, ktorú si pamätám ešte z Prahy (blízko Ježkovej ulice na Žižkove), kde som pred 13-14mi rokmi strávil nejaký čas. Bolo to takzvané “tenkrátpoprvé” a bola vynikajúca. Odvtedy mám problém nájsť tu správnu chuť. Aj to je dôvod, prečo som sa naučil variť si ju sám. Ostrokyslá. Vedel by som o nej písať do bludu. Stručne – je ostrá aj kyslá. A v pozadí sladká. Voňavá a horúca. Presne taká, aká má polievka byť. Teda mala by.
Nech sa páči. Toto je moja poslovenštená feherovská verzia. Na originál to asi nemá. Aj tak veľa štastia. A vôbec, neviem či som hodný písať tento recept.
Ingrediencie
- kurací, kačací alebo hovädzí vývar 3 l
- varené mäso z vývaru (očistené od kostí a kože) pozri v postupe
- huby Shitake alebo Judášové ucho
- bambusové výhonky
- mrkva 1 väčšia
- zelený hrášok
- "baby" krevety
- tofu 1 balenie
- kvalitná hustá sójová omáčka
- ryžový ocot 3 lyž.ryžového octu
- sézamový olej 1 pol. lyž.
- rybacia omáčka 1 lyž
- čínske slivkové víno 2-3 lyž.
- biele korenie
- čerstvé chilli
- chili omáčka Sriracha 1 pol. lyž. chilli omáčky
- hnedý cukor
- soľ
- činske korenie (zmes semienok koriandru, badianu, škorice, chilli a pepru)
- zázvor
- kukuričný škrob (Solamyl)
- vajce
- voda
- čerstvý koriander
- jarná cibuľka
Príprava
- Huby shitake alebo judášové ucho (alebo aj aj) namočíme do teplej vody, pol hodinu pred pridaním do vývaru.
- Vývar precedíme a privedieme do varu. Stiahneme na mierny oheň.
- Nakrájame si uvarené mäso z vývaru (na vývar potrebujeme jednu sliepku, kačku alebo zo 200-300g hovädziny), jednu mrkvu, zo desať húb na tenké rezance alebo kocky. Kúsok čerstvého zázvoru (stonky) nakrájame na drobno. Všetko postupne pridáme do vývaru. Premiešame, povaríme cca 10 minút.
Pozn. (niekedy použijem surové namarinované mäso, ktoré sprudka osmahnem a pridám do vývaru. Marinujem s hnedým cukrom alebo medom, soj. om., zázvorom, b. korenim, cesnakom a sézamovým olejom) - Do polievky pridáme – pol. lyž. sójovej omáčky,
– 1 pol. lyž. sézam. oleja,
– 1 lyž. rybacej omáčky
– 3 lyž. ryžového octu.
– 1 pol. lyž. chilli omáčky
– 2-3 lyž. slivkového vína. - Ochutíme čínskym, bielym korením, čerstvou chilli papričkou a cukrom
- Dosolíme. (Pozor sójovka je slaná)
- V pohári si rozmiešame jednu kopcovitú lyž. škrobu s deci vody. Pridávame za stáleho miešania do vriacej zmesi. Pomaly postupne – akonáhle dosiahneme správnu hustotu – stačí. Povaríme asi 5 minút.
- Polievku rozmiešame jedným smerom a rozšľahané vajíčko sa posnažíme liať do stredu, do výru, z výšky a tenkým prúdom. Nemiešame. Povaríme ďalších 5 minút.
- Pridáme 1 balenie tofu nakrájané na malé kocky.
- Pridáme baby krevety a hrášok (čertsvý alebo mrazený), premiešame a chvíľu povaríme.
- Servírujeme s nasekanou jarnou ciubuľkou a čerstvým koriandrom.
Slaný osúch s oškvarkami

Na Záhorí sa robí najlepšia fazuľová polievka – teda, samozrejme, ja ako Záhoráčka som o tom presvedčená. Hustá, so širokými rezancami a údeným. Taká, že v nej „užica“ stojí. A keďže sa dávala ako hlavné jedlo, robí sa k nej posúch z kysnutého cesta, aby ste sa poriadne najedli. U nás bol vždy naslano, ale napríklad o 20 kilometrov ďalej aj sladký – teda s ovocím. Prekvapilo ma to a musím sa priznať, že som to nikdy ani neskúsila, ale naše deti nemali u babky žiadny problém sa ním natlačiť.
Posúch – alebo u nás osúch – je hojne posolený a s oškvarkami a cesnakom sa skutočne nešetrí. A netvárte sa, že je nezdravý. Je, no a čo. Veď celý plech aj tak nezjete a zhrešiť nemusíte iba pri veterníku.
Príprava
- Droždie si nechajte chvíľu namočené vo vlažnom mlieku s lyžicou cukru pokým nenabobtná.
- Múku, trochu soli, trochu cukru, kvások a vlažné mlieko poriadne vymiešajte na polotuhé cesto. Miešajte varechou, pokým nie je vláčne a vyzerá nadýchane. Jednoducho, pokým sa vám nepáči 🙂
- Posypte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte vykysnúť.
- Keď asi tak o dve tretiny zväčší svoj objem, prelejte do vymasteného plecha – buď hlbšieho a menšieho – budete mať osúch vyšší, alebo plytšieho a väčšieho.
- Potrite rozpusteným maslom alebo olejom, nasypte oškvarky, lisovaný cesnak a osoľte.
- Upečte. ( cca 60 min pri 180°)
Oškvarkov aj cesnaku dajte koľko sa vám páči.
A pokojne si k nemu navarte aj takúto fizolovú, ale chutí aj len tak – na posedenie k pivu či vínu.
Kukuričné kuriatko supreme so šalátom coleslaw

„Kuriatko, na aké nie ste zvyknutí“
Kukuričné kuriatko je hydinové mäso tej najvyššej kvality a kúpite ho už aj na Slovensku.
Kuriatka sú chované voľne na francúzskych farmách a kŕmené prevažne kukuričnou zmesou, ktorá dodáva mäsku tú krásnu farbu, vôňu a krehkosť.
Taktiež sú chované bez použitia antibiotík a rastových hormónov. Kukuričné kuriatko supreme je určite to najšťavnatejšie a najchutnejšie kura, aké ste kedy ochutnali.
Postup
- Zmiešame 2 PL dijonskej a hrubozrnnej horčice. Túto zmes nanesieme štetcom na obe strany kuriatka. Necháme odležať v chlade, pokým nepripravíme šalát coleslaw.
- Kožu na kuriatku obalíme v čerstvej chlebovej strúhanke.
- Kuriatko potom dáme piecť dole kožou na stredne rozohriaty gril. Pri otvorenom grile môžeme kuriatko zakryť alobalom.
- Z každej strany ho grilujeme max 9 minút, spolu 18 minút. V domácom prostredí ho môžeme piecť aj v teplovzdušnej rúre na programe „teplovzdušné pečenie“ a to pri teplote 220°C kožou hore. Pozor – bez podliatia. Pečieme cca 17 minút.
- Po upečení je kuriatko šťavnaté, farba mäsa je žltkastá a mäsko je veľmi krehké – dá sa krájať aj vidličkou. Tepelná úprava musí byť preto veľmi krátka.
- Podávame so šalátom coleslaw, ktorý má sviežu farbu a pestrú chuť. Alternatívnymi prílohami možu byť maslové pyré alebo petržlenové zemiaky.
Šalát coleslaw
Je mnoho receptov na tento svetoznámy šalát. Ja ho robím takto:
- Čerstvú bielu kapustu zbavíme nepekných listov a vyrežeme hlúb.
- Nastrúhame alebo nakrájame na jemno a posolíme. Necháme 10 minút odležať v chladničke.
- Z chladničky vyberieme nasolenú kapustu a ručne poriadne vyžmýkame.
- Zmiešame s nastrúhanou mrkvou, zelerom a nakrájaným stopkovým zelerom.
- Premiešame s majonézou a zbytkami horčicovej zmesi a dochutíme kajenským korením.
Karé dvoch chutí pečené na kosti

Varenie s bravčovým mäsom je ako sex. Môže byť nežné, nápadité, plné lásky a pochopenia ale aj nemravné, chlípne a vulgárne bezobsažné. Bravčové si môžeme s pôžitkom vychutnať, keď je na to tá správna chvíľa, alebo sa mu hedonisticky oddávať pri každej príležitosti. Som zástancom tej prvej cesty. A hoci ho dnes mnohí zaznávajú, ako niečo tučné, zlé, nezdravé, nehanbím sa priznať, že ho milujem.
Nedávno sa mi podarilo navštíviť mäsiarstvo legendárneho českého „řezníka“ Kšánu, ktorý je totálnym Kasanovom na poli bravčových vášní. Kúpil som tam, okrem iných lahôdok, krásny kus karé na kosti zo slávneho Přeštického vepře. Keďže išlo o oslavu siedmych narodenín nášho syna s dosť početným obsadením troch generácii, bolo treba vymyslieť niečo prijateľné pre dvojročného novoozubenca, ale aj pre 70 a viac ročných dedkov a babky. Vymyslel som si teda tento recept.
Príprava
- Karé zhora nakrájate na hustú mriežku do hĺbky asi 1 cm.
- Oddeľte mäso od kosti, tak aby zostalo visieť pri chrbtici doslova na vlásku.
- Utrite si cesnak (nožom naškrabte najemno), nadrobno nasekajte čerstvý rozmarín a spolu zmiešajte s olivovým olejom.
- Túto zázračnú zmes vmasírujte do mriežky, ktorú ste si urobili na vrchu karé a celé to posypte hrubozrnnou soľou.
- Fenikel nasekaný na stredne veľké kúsky, spolu so soľou a korením vložte medzi rebrá a karé na spodku mäsa (opačná od mriežky).
- Mäso pečte zakryté v rúre, tak aby v strede ostalo mierne ružové. Spôsobov akým to dosiahnete je viacero – ja mám rád pomalšie techniky, takže na začiatok trochu zatiahnite mäso tým, že ho vložíte do rúry rozpálenej na 240° C, po cca 10 minútach stiahnite na 110 a pečte podľa veľkosti cca 2 hodiny. (Tí, čo máte teplomery do mäsa, viete čo máte robiť, ostatní sa nebojte do mäsa zakrojiť a preveriť, ako vyzerá vnútri.)
- Na konci pečenia môžete mäsko na pár minúť odokryť a zapiecť zhora do chrumkava, ale pozor nespáľte cesnak a rozmarín.
Je to kombinácia mojich obľúbených „mediteránskych“ prístupov, ktorej výsledkom je plátok krásneho karé, s chrumkavým rozmarínovo cesnakovým vrchom a jemnejším feniklovým spodkom. To čo nájdete medzi rebierkami vás donúti ožužľať (toľko mäkčeňov v jednom krásnom slove:) kosti dohola. Výpeku nebude veľa, ale verte mi, bude stáť za to.
Ako prílohu som si zvolil poctivé zemiakové pyré a šalátik z mladého špenátu a cherry paradajok, s pečeným cícerom. Pečený cícer vás ešte naučím, tak ako ho mňa naučil náš šefkuchár Miro. Je to jedna z najlepších „crunchy“* prísad do šalátov.
- Deň vopred namočený a do mäkka uvarený cícer, (alebo ten nakladaný), dajte na plech, obaľte ho olivovým olejom a posypte soľou.
- Vložte nezakrytý do rúry rozpálenej na 220 a krátko pečte do chrumkava.
Pikantná opekaná zelenina s bulgurom

Dnes varil môj muž. Musím sa pochváliť, že mám takého muža, ktorý varí veľmi rád. Už som kedysi spomínala, že muži varia ináč. Mnohokrát vedia jedlo oveľa lepšie dochutiť a pohrať sa s jeho prípravou. Varenie pre nich nebýva každodennou rutinou, ale občasným spestrením dňa. Aspoň u nás to tak býva. Raz alebo dvakrát do týždňa odovzdám varešku mužovi a zrazu začne byt voňať rôznymi bylinami, koreninami, zeleninami a neviem čím ešte. Potom mi ten zázrak naloží na tanier, vyzerá to ako jedna „miešanička“, ale chutí to tisícimi chuťami.
Príprava
- Celé jedlo je veľmi rýchlo uvarené, keďže všetko musíte len zľahka opekať, aby si zelenina zachovala svoju chrumkavosť. Najdlhšie sa asi pohráte s krájaním zeleniny.
- Začneme cibuľou, nakrájanú ju chvíľu restujeme na troche oleja, potom pridáme v mažiari rozdrvenú rímsku rascu a čili papričku. Chvíľu opekáme, nech sa rozvinú chute a prihodíme na tenké plátky nasekanú mrkvu a kapustu. Všetko len pár sekúnd, aby boli chrumkavé.
- Neskôr pridáme nakrájanú cuketu a mrazené fazuľové struky (mrazené sú rýchlo mäkké, ak by ste mali čerstvé, tak ich predtým chvíľu povarte), posypeme štipkou karí a provensálskymi bylinami a prisypeme aj hrsť slnečnicových semien.
- Nakoniec celú zmes trošku zahustíme vo vode rozmiešaným zemiakovým škrobom (cca 2 dcl vody a lyžica škrobu).
- My sme si k miešaničke vybrali bulgur, ten máme k tomuto jedlu najradšej, ale môžete ju pokojne jesť aj s ryžou, kuskusom či cestovinami.
Pizza-hubky

Príprava
Pizzu má rád takmer každý, avšak nie každý ju dokáže zjesť celú na posedenie. Naše pizza-hubky hravo zvládnete nie len pripraviť, ale aj zjesť. Sú malé, chutné a chrumkavé a neobsahujú bielu múku, droždie a ani olej.
- Predhrejeme si rúru na 180°C.
- Za pomoci sitka preosejeme múku.
- Vo väčšej miske zmiešame múku a soľ, pridáme vajcia, kyslú smotanu, mäkké maslo a vypracujeme nelepivé cesto.
- Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto, vykrojíme kolieska s priemerom cca 10 cm a vložíme do foriem na tarteletky.
- V druhej miske zmiešame pretlak s kukuricou a dochutíme cesnakom, soľou a pizza korením.
- Na každé koliesko navrstvíme pripravenú zmes a posypeme kukuricou a syrom.
- Pizza-hubky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30-40 minút do chrumkava