Ingrediencie
- CESTO
- plnotučný jogurt 200 ml
- vajce 1
- trstinový cukor 80 g
- hladká múka 120 g
- vanilkový cukor 1 balíček
- prášok do pečiva 2 lyžičky
- soľ štipka
- ovocie cca 400 - 500 g
- POSÝPKA
- maslo 2 lyžice
- polohrubá múka 2 lyžice
- ovsené vločky 2 lyžice
- trstinový cukor 2 lyžice
- mletá škorica pol lyžičky
Úvod
Toto jemné cesto skvelo ladí s marhuľami, višňami alebo zmesou drobného ovocia (v tomto prípade čierne a červené ríbezle, egreše a čučoriedky), ale použiť môžete v podstate čokoľvek. A ak hladkú múku v ceste nahradíte špaldovou, získate rovnako chutný ale zdravší variant.
Príprava
- Predhrejeme rúru na 180°C. Vymažeme a múkou vysypeme okrúhlu formu (priemer 26-28cm). Nachystáme ovocie (umyjeme, odkôstkujeme, prípadne nakrájame na menšie kúsky).
- Pripravíme si posýpku: na suchej panvici spolu opečieme múku, ovsené vločky, cukor a škoricu. Trvá to asi 10 minút, zmes celý čas miešame. Odstavíme zo sporáka a pridáme maslo. Miešame, kým nedostaneme kompaktnú zmes.
- V mise zmiešame jogurt, vajce a oba druhy cukru. Postupne prisýpame múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. Spojíme na hladké cesto.
- Cesto rovnomerne rozotrieme na dno formy, husto posypeme ovocím a nakoniec posýpkou.
- Pečieme 40 – 45 minút, kým okraje nezozlatnú (treba to sledovať, keďže každá rúra pečie inak). V druhej polovici pečenia môžeme teplotu znížiť na 170°C.
- Na tanier prekladáme až po úplnom vychladnutí, aby sa nám nerozpadol.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím