Nevarím ju často, príprava si u mňa vyžaduje maximálne sústredenie a niekedy mi to iné povinnosti nedovolia. Ale chýba. Často sa nechám zlákať miestnym pseudočínskovietnamskym bistrom. Bohužial, v Košiciach to przdia čím ďalej, tým viac. Márne hľadám tú, ktorú si pamätám ešte z Prahy (blízko Ježkovej ulice na Žižkove), kde som pred 13-14mi rokmi strávil nejaký čas. Bolo to takzvané “tenkrátpoprvé” a bola vynikajúca. Odvtedy mám problém nájsť tu správnu chuť. Aj to je dôvod, prečo som sa naučil variť si ju sám. Ostrokyslá. Vedel by som o nej písať do bludu. Stručne – je ostrá aj kyslá. A v pozadí sladká. Voňavá a horúca. Presne taká, aká má polievka byť. Teda mala by.
Nech sa páči. Toto je moja poslovenštená feherovská verzia. Na originál to asi nemá. Aj tak veľa štastia. A vôbec, neviem či som hodný písať tento recept.
Ingrediencie
- kurací, kačací alebo hovädzí vývar 3 l
- varené mäso z vývaru (očistené od kostí a kože) pozri v postupe
- huby Shitake alebo Judášové ucho
- bambusové výhonky
- mrkva 1 väčšia
- zelený hrášok
- "baby" krevety
- tofu 1 balenie
- kvalitná hustá sójová omáčka
- ryžový ocot 3 lyž.ryžového octu
- sézamový olej 1 pol. lyž.
- rybacia omáčka 1 lyž
- čínske slivkové víno 2-3 lyž.
- biele korenie
- čerstvé chilli
- chili omáčka Sriracha 1 pol. lyž. chilli omáčky
- hnedý cukor
- soľ
- činske korenie (zmes semienok koriandru, badianu, škorice, chilli a pepru)
- zázvor
- kukuričný škrob (Solamyl)
- vajce
- voda
- čerstvý koriander
- jarná cibuľka
Príprava
- Huby shitake alebo judášové ucho (alebo aj aj) namočíme do teplej vody, pol hodinu pred pridaním do vývaru.
- Vývar precedíme a privedieme do varu. Stiahneme na mierny oheň.
- Nakrájame si uvarené mäso z vývaru (na vývar potrebujeme jednu sliepku, kačku alebo zo 200-300g hovädziny), jednu mrkvu, zo desať húb na tenké rezance alebo kocky. Kúsok čerstvého zázvoru (stonky) nakrájame na drobno. Všetko postupne pridáme do vývaru. Premiešame, povaríme cca 10 minút.
Pozn. (niekedy použijem surové namarinované mäso, ktoré sprudka osmahnem a pridám do vývaru. Marinujem s hnedým cukrom alebo medom, soj. om., zázvorom, b. korenim, cesnakom a sézamovým olejom) - Do polievky pridáme – pol. lyž. sójovej omáčky,
– 1 pol. lyž. sézam. oleja,
– 1 lyž. rybacej omáčky
– 3 lyž. ryžového octu.
– 1 pol. lyž. chilli omáčky
– 2-3 lyž. slivkového vína. - Ochutíme čínskym, bielym korením, čerstvou chilli papričkou a cukrom
- Dosolíme. (Pozor sójovka je slaná)
- V pohári si rozmiešame jednu kopcovitú lyž. škrobu s deci vody. Pridávame za stáleho miešania do vriacej zmesi. Pomaly postupne – akonáhle dosiahneme správnu hustotu – stačí. Povaríme asi 5 minút.
- Polievku rozmiešame jedným smerom a rozšľahané vajíčko sa posnažíme liať do stredu, do výru, z výšky a tenkým prúdom. Nemiešame. Povaríme ďalších 5 minút.
- Pridáme 1 balenie tofu nakrájané na malé kocky.
- Pridáme baby krevety a hrášok (čertsvý alebo mrazený), premiešame a chvíľu povaríme.
- Servírujeme s nasekanou jarnou ciubuľkou a čerstvým koriandrom.
Podoba sa na ramen??