Ingrediencie
- Polohrubá múka 330 g
- Maslo 250 g
- Práškový cukor 100 g
- Vajcia (žĺtky do cesta, bielky do snehu) 6 ks
- Prášok do pečiva 1/2 balíčka
- Citrónová kôra z polovice citróna
- Práškový cukor (na sneh) 200g
- Vanilkový cukor (na sneh) 1 balíček
- Mleté vlašské/lieskové orechy 200 g
- Marhuľový džem 3 dl
- Čokoláda
Minule som Vám ukázala recept na lievance a dnes to bude orechová kocka.
Tento koláč mi pripomína detstvo a najlepšie ho robí moja mama. 🙂 A aj keď sa oficiálne volá Londýnske rezy, my sme ho vždy pracovne volali „ten s orechovým snehom“. Existuje ešte jedna jeho varianta, s červeným (napr. ríbezľovým) džemom a kokosom namiesto orechov.
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180°C.
- V mise zmiešame 300g múky s práškom do pečiva, cukrom a citrónovou kôrou.
- Pridáme maslo (nakrájané na malé kúsky) a 6 žĺtkov (ak sú vajíčka malé aj 7). Rukou rýchlo spracujeme hladké cesto. Ak je príliš lepivé a nedarí sa nám s ním pracovať, môžeme pridať viac múky.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a pomocou valčeka ho prenesieme na plech. Plech netreba vymazávať, ale pre lepší pocit ho môžeme vyložiť papierom na pečenie. Prečnievajúce okraje odrežeme, zvyšným cestom opravíme prípadné trhliny, alebo doplníme chýbajúce časti.
- Vložíme na 15 minút do vyhriatej rúry.
- Medzitým si vyšľaháme sneh zo zvyšných bielkov.
- Do vyšľahaného snehu pridáme polovicu cukru, prešľaháme a prisypeme zvyšný cukor. Nakoniec stierkou opatrne primiešame aj mleté orechy.
- Na predpečené cesto natrieme celú flaštičku marhuľového džemu, potom orechový sneh a dlhým nožom uhladíme.
- Vrátime do rúry na ďalších cca 20 minút.
- Upečený koláč pofŕkame rozpustenou čokoládou.
- Najlepšie chutí mierne odležaný na druhý deň (do tretieho už často nevydrží).
super, teším sa…
Ten koláčik poznám, je skvelý. Tiež sa u nás pripravoval. Ja používam aj variantu so šípkovým džemom, keď mi zostane. Šípkový džem sa vždy rýchlo minie.
šípkový džem som ešte neskúšala, ale aj s pomarančovým to chuťovo ladí…:)