Ingrediencie
- vajíčka 2
- trstinový cukor 1 hrnček
- mleté orechy (použila som vlašské) 2 hrnčeky
- roztopený kokosový olej 0,5 hrnčeka
- mlieko 1 hrnček
- škorica 1 lyžica
- vínny kameň 3 lyžičky
- ražná celozrnná múka 1,5 hrnčeka
- maslo
- pomaranč
Príprava
- Zapneme rúru na 150 stupňov.
- Žĺtka oddelíme od bielkov.
- Žĺtka vymiešame s cukrom (0,5 hrnčeka) do penista.
- Pridáme olej, mlieko, múku s vínnym kameňom a škoricou.
- Do zmesi postupne primiešame orechy.
- Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý do cesta jemne zapracujeme.
- Formu na bábovku vytrieme maslom, vysypeme múkou a cesto do nej nalejeme.
- Pečieme – 150 stupňov / 45 minút
Kým bábovka chladne, pripravíme pomarančový preliv.
- Pomaranč umyjeme a kôru z neho nastrúhame.
- V hrnci pripravíme karamel klasickým spôsobom. Do hrnca nasypeme cukor (cca 5 lyžíc) a čakáme, kým sa celý rozpustí. Nemiešame, no stále sledujeme. Vie rýchlo zhorieť. Tak, ako sa to stalo aj mne. Na druhý pokus sa však vydaril.
- Do karamelu pridáme maslo (za lyžicu) a šťavu z nastrúhaného pomaranča.
- Miešame, kým sa všetky časti nespoja a odstavíme. Nepoznám zaručený postup na dokonalú konzistenciu prelivu. Túto bábovku som robila aspoň 5 krát a vždy sa mi podaril inak. Raz dobre, raz zle, no vždy sa dal použiť.
- Prelivom prelejeme bábovku, posypeme pomarančovou kôrou a podávame. Je mega šťavnatá.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím