Originálne tiramisu chutí o trochu inak, ale to naše je tiež dobré. Keď som ho začala robiť, stálo mascarpone nekresťanské peniaze, o amarete ani nehovorím. Náhrady mascarpone sa neujali, jednoducho tento zákusok je dobrý len s ním. Amareto som však nahrádzala rumom a zostala som pri tom dodnes, pretože s ním nám to chutí viac.
Tento rok som však v Česku objavila rum Božkov. Nie je to alkohol, ktorý si objednávam v krčme, ale uznajte, čo by ste tak mohli piť na splave, keď si dávate rumovú. No a keďže nás bolo veľa a vykúpili sme rum klasický, z regálov zmizol aj Božkov rum kávový a mandľový. A veru chutil skvele a hneď som si ho vedela predstaviť aj v našom tiramisu. No a ja ho robím s tromi poschodiami, pretože práve tie opité piškóty nám chutia najviac.
Keďže nás je veľa a vždy aj tak niekto ešte príde na kávu či len tak, robím ho z obrovského množstva. Tento recept som sa snažila prispôsobiť mise s veľkosťou 20 x 35 cm, ale nie som si istá, či to nebude veľa:) Ak hej, urobte si zo zvyšného krému tiramisu do pohárov, zvyšok kávy a rumu vypite:)
Ingrediencie
- mascarpone 750 g
- dlhé cukrárenské piškóty 1 bal.
- smotana na šľahanie 2 tégliky
- stužovač šľahačky 2 bal.
- silná káva
- rum
- cukor 4 lyžice
- kakao
Príprava
- Vyšľahajte smotany s cukrom a stužovačom, opatrne poriadne zmiešajte s mascarpone. Ja to robím ručným mixérom na najmenších otáčkach.
- Na spodok misy rozložte piškóty, polejte hojne kávou a potom rumom.
- Môžete kávu zmiešať s rumom a tam namáčať piškóty, ale mne sa to vždy rýchlo nasalo a cestou do misy rozpadlo
- Polovicu krému rozotrite na piškóty.
- Urobte druhú vrstvu opitých piškótov a natrite zvyšok krému.
- Tu môžete skončiť, dať do chladničky (aspoň 3 hodiny, najlepšie cez noc) Ja navrch však dám ešte jednu vrstvu piškótov.
- Pred podávaním posypte tmavým kakaom. Kakao však v oboch prípadoch sypem až na tanierikoch, pretože to nevyzerá dobre, keď je mokré.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím