Ingrediencie
- hovädzí vývar
- čerstvé hovädzie mäso, najlepšie falošná sviečková, môže byť aj stehno
- hliva ústricová
- zázvor
- cesnak
- čerstvé chilli papričky
- koriander-vňať alebo hladkolistý petržlen
- pór
- mladá cibuľka
- mrkva
- petržlen
- červená cibuľa
- limeta alebo citrón
*množstvá by som nechal na vás, ja si dávam na 1 porciu riadnu žufaňu vývaru, cca, 80g mäsa, hrsť hlivy, 2 strúčiky cesnaku, rovnaké množstvo zázvoru, menšiu hrsť bylín, 1 menšiu mrkvu, pol petržlenu, 1 malú červenú cibuľu, jednu mladú cibuľku a hrsť nasekaného póriku, šťavu z polky limety, 2-3 chilli papričky aj s jaderníkmi (pre pokročilého konzumenta chilli)
Úvod
Vedeli ste, že vo Vietname sa ľudia namiesto „ako sa máš?“ zdravia vetou „Už si jedol?“. Naozaj! Jedlo je vo vietnamskej kultúre tak dôležité, že pokiaľ sa stretnú dvaja ľudia, najmä v čase jedla, pozdravia sa: „an com chua“ Doslovne to znamená „už si jedol ryžu“, ale významovo je to niekde na úrovni anglického „how are you?“.
Vietnamská kuchyňa je veľmi pestrá a od jej poznania máme ešte veľmi ďaleko, no highlighty ako Pho Bo už jedla väčšina z nás. Suroviny na originálne recepty v Bratislave zoženiete len veľmi ťažko a navyše, ja nie som veľmi rezancový typ, preto som si vytvoril vlastnú verziu. Čo na Pho bo (konkrétne verzia phở bò tái) milujem je čerstvosť zeleniny, výrazná „nevyvarená“ chuť hovädzieho mäsa a fakt, že mi naozaj pomáha v časoch, keď ako každý správny muž umieram na chrípku. Preto som ju nazval Vražedne zdravá polievka. Je totiž veľmi ľahká, výživná a okrem čerstvej zeleniny a bylín sú v nej všetky štiplavé gastroliečivá – cesnak, zázvor, chilli a vraj imunotvorná hliva.
Príprava
- Najdôležitejšie je mať nachystané čerstvé „carpaccio štýlom“ nákrájané plátky falošnej sviečkovej, zvládne mäsiar na nárezáku alebo vy s ostrým nožom na polozmrazenom mäse
- Hotový vývar z mrazničky alebo čerstvý dáte do hrnca a zohrievate do úplného varu
- Na drobno si nasekajte zázvor a cesnak
- Na väčšie kusy si natrhajte hlivu
- Urobte si rezance z mrky a petržlenu – ideálne mať julliene škrabku, ale dá sa to aj obyčajnou škrabkou
- Na tenké rezančeky nakrájanú mladú cibuľku, pór a červenú cibuľu si prichystajte bokom spolu s čerstvým mäsom a nakrájaným chilli
- Vo vogu si na rozpálený olej hodťe cesnak so zázvorom (ja dávam 1:1) a orestujte na ňom sprudka hlivu
- Pridajte zeleninové rezance a restujte, kým začnú byť pekne ohybné, ale stále chrumkavé, osoľte podľa gusta
- Z vogu všetko porozdeľujte na hlboké taniere alebo misky
- Do misiek ešte pridajte prichystanú čerstvú cibuľku, červenú cibuľu, pór, chilli a surové plátky mäsa a celé to prelejte vriacim hovädzím vývarom
- Nakoniec zakvapnite šťavou z limetkyČaro polievky je v úžasnej plnej chuti mäkučkého mäska, čerstvej zelenine, ktorá si uchová vitamíny a čerstvo vylúhovaného kapsaicínu, ktorý vám vyčistí dutiny. Všetko musí ísť rýchlo, keď máte všetko nachystané, varenie netrvá viac než 5 minút.
Ďakujem za recept. Teraz som ju dojedol a bola famózna.