Ingrediencie
- ZÁKLADNÁ VRSTVA
- datle 200 g
- orechy (vlašské + mandle) 150 g
- soľ štipka
- KRĚM
- mascarpone 250 g
- smotana na šľahanie (33%) 100 ml
- vajíčko 1 ks
- brezový cukor 2-3 ČL
- vanilkový extrakt 1/2 ČL
- citrónová šťava 1 ČL
- NA OZDOBENIE
- kyslá smotana
- citrónova šťava
- vanilkový cukor
- čerstvé ovocie
Úvod
Cheesecake sa dá pripraviť aj vo forme muffiniek. Ak ste to ešte neskúšali, môžete vyskúšať napríklad podľa môjho receptu. Pre mňa mini cheesecaky predstavujú dokonalé prepojenie chutí v malom kúsku 🙂
Bonus: tentokrát som urobila zdravšiu verziu – spodná vrstva z datlí a orechov a ako sladidlo som použila brezový cukor. Chutia božsky!
PS: vhodné aj pre bezlepkáčov 🙂
Príprava
- Datle a orechy si namočíme (najlepšie cez noc) pre lepšie spracovanie. Potom scedíme vodu, dáme do mixéra osobitne datle a orechy a následne zmixujeme spolu so štipkou soli do pevnej hmoty.
- Plech na muffinky si vyložíme papierovými košíkmi a na dno každého dáme 1,5 PL datlovo-orechovej hmoty. Uložíme do chladničky a rúru si zapneme na 180°.
- Mascarpone si vymiešame s vajíčkom, brezovým cukrom, pridáme vanilkový extrakt a citrónovú šťavu. Pomaly prilievame smotanu a premiešame, aby vznikol hladký krém. Krém nanesieme na datlovo-orechovú hmotu do každého košíka a uhladíme.
- Dáme piecť do rúry na 20-25 min. (Tip: pod muffinkový plech dáme pekáč s vodou, aby sa spodok muffiniek nepripálil)
- Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom uložíme cheesecaky na noc do chladničky.
- Nakoniec potrieme každý mini cheesecake lyžičkou kyslej smotany s citrónom a vanilkovým cukrom a dozdobíme čerstvým ovocím.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím