Ingrediencie
- sušienok (použila som Zuzanky + maslové sušienky) 250 g
- maslo 100g (korpus) + ždibec (karamel)
- mascarpone 500 g
- kyslá smotana 200 ml
- trstinový cukokr 1 a 1/2 hrnčeka
- vajíčka 4
- vanilkový struk 1
- sladká smotana 1/4 hrnčeka
- voda 5 lyžíc
- himalájska soľ 1 lyžička
Slaný karamel som ešte nerobila. Neviem prečo?! Musel s ním prísť priamo pred môj nos kolega, ktorý ma inšpiroval. Aspoň viem, že do práce sa chodiť oplatí.
Príprava
- Sušienky zmixujeme na jemný prášok.
- Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme do nej sušienky.
- Pridáme roztopené maslo, ktoré rukami spojíme so sušienkami a natlačíme do formy.
- Dáme piecť. 170 stupňov / 15 minút.
- Kým sa korpus pečie pripravíme plnku. Obe maskarpone zmiešame so smotanou, ocukríme a ovoniame zrniečkami vanilkového lusku.
- Do bielej plnky postupne pridáme všetky vajíčka.
- Poriadne premiešame.
- Korpus necháme pár minút vychladiť a nalejeme naň plnku.
- Dáme piecť. 160 stupňov / 70 minút. Mne sa koláč celkom pekne nafúkol, ale aj veľmi rýchlo odfúkol. Nič to ale. Na výslednej chuti to koláču vôbec neubralo.Komu sa nechce hrajkať so slaným karamelom, môže koláč zošrotovať aj bez neho. Odporúčam ale zabojovať a ísť do toho.
- Na panvicu hodíme cukor a vodu. Necháme roztopiť. Bude to bublať, tak sa neľakajte. Necháme to bublinkovať cca 10 minút.
- Panvicu presunieme na vypnutý horák od vedľa a do karamelu pridáme maslo a smotanu.
- Miešame, kým sa všetky zložky nespoja.
- Vrátime na zapnutý horák a cca 3 minúty povaríme.
- Pridáme soľ.
- Karamel môžete dať na koláč hneď po jeho vychladnutí, kým je ešte vo forme, alebo ho prelejte do sklenenej nádoby a koláč pokvapkajte pri podávaní. Je to na vás.
- Koláč si musí oddýchnuť v chladničke najmenej 3 hodiny. Ideálne je, ak sa ostane v chládku celú noc. Dobrú chuť.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím