Ingrediencie
- MARINOVANÝ LOSOS
- filet z lososa cca 500g
- soľ 4 lyžice
- cukor 4 lyžice
- celé červené korenie (môže byť aj biele alebo čierne) 1 lyžička
- limetka 1/2
- čerstvý kôpor 1/2 zväzku
- AVOKÁDOVÝ DIP
- avokádo 1
- limetka 1/2
- cesnak 1 strúčik
- soľ
- korenie
Úvod
Marinovaný losos je starý recept pochádzajúci už zo stredoveku, kedy túto nasolenú rybu zakopávali rybári do piesku. Lososa pochovali na pár dní
Marinovany losos je škandinávska špecialita, ktorej príprava trvá dlhšie, ale stojí to za to a bude ozdobou na vašom stole. Nájdete ho na jedálnych lístkoch skoro v každej lepšej reštaurácii..
Príprava
Marinovaný losos:
- Na filet (na stranu bez kože) vysypeme soľ a cukor, pokvapkáme limetkovou šťavou.
- V mažiari rozdrvíme červené korenie a nasypeme na lososa.
- Položíme naň aj čerstvý kôpor nasekaný nadrobno.
- Celý povrch s cukrom a soľou „vmasírujeme“ do ryby, toto opakujeme každú pol hodinu, až kým sa soľ nerozpustí.
- Keď sa soľ a cukor rozpustia, necháme filet odležať cez noc.
- Časť s kožou nesolíme, aby nestvrdla, pretože by sa veľmi ťažko krájala.
- Na ďalší deň opatrne odstránime kožu z lososa tak aby sme neporušili a neznehodnotili filet lososa.
Avokádový dip:
- Avokádo olúpeme, odstránime kôstku a rozmixujeme na jemnú kašu, pridáme pretlačený strúčik cesnaku a ochutíme limetkovou šťávou, soľou a korením
Losos sa krája na tenučké plátky. Podávame s avokádovým dipom.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím