Ingrediencie
- olivový olej (na dressing) 2dcl
- čerstvá bazalka (alebo vlastný výber obľúbených byliniek - na dressing) 10 lístkov
- cesnak 1/2 strúčika na dressing + 2 stúčiky na mäso
- citrónova šťava (na dressing) 0,5 dcl
- sójová omáčka (na dressing) 1 čajová lyžička
- med (na dressing) 1 poliveková lyžica
- bravčová panenka 1 ks
- čerstvý špenát 2 sáčky
- paradajky cherry alebo veľké 3 ks
- avokádo 1
- jarná cibuľka 1 ks
- mandľové lupienky
- morská soľ (na dressing aj na šalát)
- čerstvé mleté čierne korenie (na dressing aj na šalát)
Úvod
Stará múdrosť hovorí, že dobrý šalát, nikdy nieje zlý. Ja mám šalát rád, ak je s niečim, čo ma naozaj zasýti. Ryby, grilovaná zelenina, kozí alebio iný syr, pizza, pizzaiola, bruschetta, pečené zemiaky, hranolky alebo mäsko ako v tomto prípade. V kombinácii s čerstvým špenátom, opraženými mandľami a dobrým vínkom – ňhéni o čom. Pozor si ale treba dať na to, aby sme mäsko pri príprave nevysušili. V popise postupu sa pokúsim jednoducho vysvetliť ako na to. Veľkú rolu hraje aj to akým spôsobom šalát ochucujeme. Na toto mám tiež jednu užitočnú radu.
Príprava
Dressing
- Všetky ingrediencie (olivový olej, bazalku/ bylinky, ½ strúčika cesnaku, citrónovu šťavu, sójovú omáčku, med, morskú soľ a čerstvé mleté čierne korenie ) dáme do hlbokej misky a poriadne rozmixujeme ručným alebo iným mixérom.
- Hotový mix prelejeme do omáčkovej fľaše. Takto pripravený dressing môžeme odložiť do chladničky, v ktorej nám vydrží cca 10 dní.
- Používame na šaláty, mozzarelu di bufala, do sendvičov, ako dochucovadlo omáčok, na steaky, ryby, zeleninu a podobne.
Šalát
- Špenát, paradajky, cibuľku umyjeme a necháme odkvapkať. Avokádo rozkrojíme na polovicu, ošúpeme a nakrájame na plátky. Takisto aj paradajky.
- Špenát, paradajky a avokádo rozdelíme na porcie do tanierov v ktorých budeme servírovať. Pridáme dressing. Nemiešame aby sa nám avokádo a paradajky nerozpadli. Nesolíme!
- Madľové lupienky orestujeme na troške oleja, kým nechytia zlatistú farbu. Vysypeme na tanierik a necháme vychladnúť.
- Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na 0,5 cm hrubé plátky. Rozložíme vedľa seba, z oboch strán posolíme a okoreníme. Mäso pred opekaním by nemalo byť studené. Je dobré ak sa vyberie s chladničky trochu skôr a po nakrájaní si trochu odpočinie na teplejšom mieste. Nie dlho, cca 10 minút.
- Rozohrejeme si panvicu, musí byť veľmi horúca. Pridáme trošku olivového oleja a sprudka medajlonky opečieme. Mäso netreba často otáčať. Ideálne len raz. Pečieme sprudka cca 2 minúty z každej strany.
- Keď je mäso skoro hotové, pridáme neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré čepeľou noža jemne roztlačíme. Tak aby ostali pokope. Hodíme ich k mäsu, pridáme plátok masla a pofrkáme troškou bieleho vína. Stále na silnom ohni. Všetko to musí sičať, no nie horieť. Panvicu jemne nakloníme a mäso chvílu polievame šťavou.
- Hotové medailónky poukladáme na vopred pripavený mix špenátu, paradajok a avokáda.
- Posypeme posekanou jarnou cibuľkou a opraženými mandľovými lupienkami. Pokvapkáme trochou štavy z výpeku.
- Podávame samostatne alebo so zapečenou cesnakovou bagetou, bruschettou alebo bylinkovými krutónmy.
- Na stole by nemal chýbať mlynček na čierne korenie, morskú soľ, dressing a vinegar.
- Víno!
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím