Ingrediencie
- Šalát Lollo Rosso 1 hlávka
- Papriky – kápia 3-4 ks
- Štipľavé žlté papriky (zelené) 2 ks
- Paradajky 3-4 ks
- Väčšia mrkva 2 ks
- Kaleráb 1 ks
- Morská soľ
- Olivový olej
- Balsamico
- Šťava z polovice citrónu
K tomuto šalátu ma inšpiroval recept Viktora Fehera Pečené papriky aka Insalata di peperoni arrosto, respektíve som podľa neho pripravila papriky. Šalát vznikol doslova zo zvyškov v chladničke: mrkva, kaleráb, paradajky, kápie, ktoré ostali po zaváraní a odporná štipľavá paprika, ktorú nikto nechcel jesť. Keďže mi mamka poradila, že štipľavé papriky strácajú svoju štipľavosť pri tepelnom spracovaní, pečené papriky podľa Viktora Fehera bola skvelá pomôcka. No a ked už máme tepelne spracované papriky, tak prečo nie aj mrkvu a kaleráb . Nakoniec vznikol tento šalátik:
- Najprv si pripravíme papriky a to tak, že ich upečieme presne podľa receptu Viktora Fehera (celé papriky upečieme v rúre pri teplote 220 stupňov. Keď je šupka miestami čierna, vyberieme ich, položíme do misky, zakryjeme fóliou a necháme postáť 5-10 min).
- Kým sa pečú papriky, pripravíme si mrkvové a kalerábové lupienky.
- Mrkvu a kaleráb nakrájame na hrubšie lupienky (strúhadlo na uhorky).
- Na olivovom oleji najprv vypražíme mrkvu a potom kaleráb.
- Oboje necháme v sitku odtiecť od oleja.
- Do veľkej misy si natrháme šalát na ľubovoľné kúsky, posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme nakrájané paradajky a balsamico podľa chuti.
- Sparené papriky ošúpeme a vyčistíme, nakrájame na kúsky a pridáme do šalátu.
- Nakoniec pridáme odkvapkané mrkvové a kalerábové lupienky.
- Posolíme, pridáme čerstvý alebo usušený tymián a ochutíme podla potreby citrónovou šťavou a balsamicom. Et voilà!
Chutí vynikajúco ako príloha, ale aj ako samostatné jedlo s upečenými bagetkami. Mne poslúžil ako príloha k zapekaným baklažánom s cuketou, bielym syrom a paradajkami. Dobrúúúú chuť 😉
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím