Ingrediencie
- odkostené kurčatá 2
- šunka
- plátky syra
- horčica
- soľ
- čierne korenie
- rôzne plnky pozri v úvode
Kuracia roláda je parádne jedlo na všetky príležitosti. Jednoduché, rýchle, nakrájané vyzerá veľmi efektne nielen na slávnostný stôl, ale nastudeno aj na výlet či party. Má jedinú chybu – musíte vedieť odkostiť kura vcelku. Ja na to používam nástroj, ktorý je po ruke – manžela. Vy si môžete pozrieť video, podľa ktorého sa to naučil aj môj muž a keď sa mu úplne nevydarí, vždy to viete zachrániť – diery zaplátate napríklad šunkou. Rolády robím vždy najmenej dve, pretože nás je veľa a plnky obmieňam podľa toho, čo mám v chladničke, alebo na čo máme chuť. Základ je však vždy rovnaký – celé kura nasoľte, posypte čerstvo zomletým korením a potrite horčicou.
Ako plnka sa hodí napríklad:
klobása
varené vajíčka
praženica s hrachom
dusené hríby na cibuľke
dusené kuracie pečienky
baby karotienka na masle
brokolica na pare s trochou masla
rôzna dusená zelenina
dusený mangold na cesnaku
Príprava
- Vykostené kura v celku posolíme, posypeme čiernym korením a potrieme horčicou.
- Zvyčajne ešte vždy po celom kuse mäsa poukladám plátky šunky a syra a až potom vkladám plnku. Keď vám náhodou manžel kúpi syr vcelku, pokojne nastrúhajte hrubšiu vrstvu.
- Pri príprave týchto rolád som v jednej použila praženicu s hrachom a v druhej klobásu s varenými vajíčkami.
- Opatrne zmotajte a so zväzovaním sa veľmi netrápte, nemusí to byť ako od šéfkuchára. Ak nemáte potravinovú niť, môže byť aj obyčajná biela. Vždy zviažem najprv jeden koniec a potom opatrne obmotávam, príliš nesťahujte. Netreba na to žiadnu zručnosť, len sa snažte, aby sa vám roláda nerozpadla.
- Preložte na plech, dajte olej, podlejte trochou vody, prikryte alobalom.
- Pečte pri 200 stupňoch hodinu.
- Ja si pripravím v miske korenie – napr červenú papriku, korenie, štipku kari, dám dve lyžice výpeku a lyžicu medu, potriem rolády a až potom dopekám – aspoň 20 minút odokryté, aby sa urobila kôrka.
Dobrá plnka by bola aj dusené kuracie pečienky s ružičkovým kelom a troškou parmezánu.
Na vykostenie kurcata odporucam techniku od Jacque Pepina https://youtu.be/Ku5p1CcGn70. Nazornejsie ako video v recepte.
igurman – tak tu plnku s pečienkami určite vyskúšam, ďakujem za tip.
Pán Gubík, ďakujem za ďalšie video.