Ingrediencie
- kura celé ( príprava bod 1. )
- ančovičky v oleji 120 ml pohárik
- Zelenina na pečenie príprava bod 4.
- soľ
- korenie
- rozmarín
- tymián
Som otec troch detí a doma musím variť hlavne tak, aby sa najedli naši chlapci Ondrej, Matúš a Jakub. Odmalička síce jedli všetko možné, (Ondrej ako dvojročný zjedol skoro kilo sláviek, Matúš ešte nemal rok, a zošrotoval celé hovädzie líčko na čiernom pive). Lenže príde škôlka a celá gastrovýchova je fuč. Vyzerá to divne, volá sa to divne, je to zelené, fuj, nechutí, je to žlté, nechcem, nemám rád a môžete sa aj pokrájať.
No človek si chce predsa len navariť, aby si aj „pošmákol“. Tak je tu môj ďalší tak trošku „tricky“ recept pre celú rodinu: kura pečené na zelenine a ančovičkách.
Božské ančovičky! Malá nenápadná rybka, ale obrovský gastronomický element. Väčšina ľudí ju pozná iba v poháriku v oleji a na pizze. Málokto vie, že tieto malé slané mršky sú spoluzodpovedné napríklad za chuť slávnej worcesterskej omáčky (pôvodne worcestershire souce). Ak si teda dáte správne pripravenú Bloody Mary, plávu vám v nej aj ančovičky. Neverili by ste, aké omáčky sa z nich dajú robiť a ako krásne zahrajú na iných druhoch mäsa.
Príprava
- Kura naporcujte na prsia, stehná a krídla, zo skeletu a vnútorností bude skvelý vývar (ja som použil kura z farmy Lúčny dvor, takže som mal aj vnútornosti a paprčky)
- Prsia zbavte kože a nakrájajte cca na tretiny, stehná rozdeľte na horné a dolné a nechajte ich aj s krídelkami na kosti a s kožou, mäso nasoľte
- Na veľkej panvici orestujte stehná a krídla, kým koža neozlatne, potom prihoďte vykostené a nakrájané prsia a zatiahneme ich
- Zeleninu si nakrájajte podľa gusta, ja preferujem väčšie kusy, tak aby zelenina aj po dopečení ostala nerozvarená (použijte všetko čo, máte radi – ja som použil klasickú balkánsku zmes: cukinu, farebné papriky, patizón, cherry rajčinky, cesnak, červenú cibuľu
- Mäso vyberte z panvice a na výpečku zľahka orestujte cibuľu, papriky a celé cesnaky, pridajte ančovičky a restujte ich, kým sa filetky nezačnú rozpadávať a tvoriť omáčku
- Zmes vložte do zapekacej nádoby, pridajte cukinu a patizón, celé cherry rajčinky a kúsky pŕs, a premiešajte spolu s bylinkami
- Na vrch poukladajte stehná a krídla kožou hore, pečte prikryté asi 20 minút na 180 ° C, potom odokryte a pečte, kým koža nezchrumkavie.
Výsledkom je pekne vypečené kuriatko, diely z vrchu len ľahko prevoňané zeleninou a ančovičkami (super pre deti), zato prsia dokonale udusené v zelenine, krásne ochutenej ančovičkámi a omáčka na zabitie.