Ingrediencie
- maslo 50 g
- šalotka alebo cibuľa 1 ks
- zeler 200 g
- ryža Arborio 150 g
- muškátový oriešok štipka
- biele suché víno 50 ml
- ľubovoľný vývar 250 ml
- kokosové mlieko 500 ml
- parmezán nastrúhaný 3/4 pohára
- parmská šunka 4 plátky
- soľ
- čierne korenie
Krátky príbeh o tom ako sa talianska tradícia stretla s ázijskou chuťou. Buon appetito!
Príprava
- Zeler a cibuľku nakrájame na kocky.
- Na rozohriatej panvici roztopíme polovicu masla. Pridáme cibuľu a zeler. Dusíme okolo 5 minút, celý čas miešame.
- Pridáme ryžu a varíme 2 minúty.
- Vlejeme víno a miešajúc čakáme kým sa všetko vyparuje. Dolievame po vareškách vývar a keď sa nám všetok minie, prilievame malými dávkami kokosové mlieko.
- Keď je ryža uvarená al dente, pridáme muškátový oriešok, druhu polovicu masla a parmezán.
- Osolíme a okoreníme. Ozdobíme parmskou šunkou.
Lukasz, velmi podareny recept. Vyskusala som sice bez kokosoveho mlieka, ale aj tak velmi chutilo mne aj manzelovi:) Dik za inspiraciu! Tesim sa na dalsie recepty…
Dakujem 🙂 A tesi ma, ze Vam chutilo.
Lukasz, škoda tej panzetty – bez nej je to výborné vegetariánske jedlo, ktorých nie je nikdy dosť 😉
Sibyl, ďakujem za komentár. Tá šunka je tam v podstate jedine ako príloha. Miesto nej môžeš dať pečený kel, alebo zelerový čips 🙂 Sleduj varme.sk. V najbližších dňoch sa ukážu recepty na typické vegetariánske jedla.
Nápad to je dobrý tak som to vyskúšal ale strašne mastné,sladké to bolo – skoro ma kleplo. To maslo a parmezán na konci úplne zabili čo som tam pridal pred tým. Chutilo to ako keby som ryžu a zeler vyvaril v litry sladkej smotany. Víno a vývar nebolo vôbec cítiť a vyvariť pol litra kokosového mlieka je veľká škoda.
Nabudúce vyskúšam obmeniť. Maslo a možno aj parmezán na konci vynechať. Kokos. mlieko stačí polovička. Namiesto vína citrónovú/limetovú šťavu. Namiesto vývaru, vína použiť tekutinu z cibuľe a zeleru, ktorú neodparím z hrnca na začiatku a ponechám si na varenie ryže. Ku kokosu sa hodí ananás a skúsim pridať na začiatku s zelerom ananás a povariť ryžu aj v ananásovej šťave.
Aky zeler – stopkaty, ci koren?
Koren