Ingrediencie
- bebe keksy klasické červené 250 g
- maslo 120 g
- mascarpone 500 g
- tvaroh jemný (lidl vedierko) 500 g
- vajcia 3 ks
- práškový cukor 250 g
- čerstvá mäta 40 g
- jablká kyslejšie a vhodné na pečenie, varenie (odroda Granny Smith) 3
- krupicový cukor
Pri pozeraní filmu Whiplash, ma navštívila múza a povedala: „Zrobiš das 2 kolače paradne!“
Tak som si povedal, že jeden bude venovaný mojím spomienkam na divadelné dielne v Poľsku, v krajine, kde vyrábajú jeden úžasný jablkovo-mätový džús. Priznám sa, bol som na ňom mierne závislý. No spraviť koláč, ale aký? Dlho som nad tým rozmýšľal a voľba padla na cheesecake. Je to môj prvý cheesecake v živote a ešte k tomu aj prvý recept, ktorý som vymyslel.
Za tento koláč sa chcem poďakovať hlavne Adriane Totikovej a Michalovi Balážovi, bez ktorých by som jablkovo-mätový džús to leto neochutnal.
PS: na tom druhom koláči sa pracuje.
Príprava:
- Bebe kekse (SVS – Kekse) si rozdrvíme najlepšie a najrýchlejšie v mixéri. Do tejto „kekse zmesi“ pridáme maslo izbovej teploty a poriadne premiesime.
- Do formy s priemerom 24-26 cm vložíme papier na pečenie a cesto rukami vtlačíme do formy. Vytvoríme aj okraje asi do výšky 2-3 cm. Korpus necháme piect pri teplote 180 °C na 10 minút a necháme vychladnúť.
- Mätové lístky si očistíme a rozdrvíme mažiarom. Túto hmotu spolu s uvoľnenou šťavou precedíme a jemne prepasírujeme, aby bola plnka jemne zelenkavá. Dolejeme trošku vody, asi 1-2 čajové lýžicky.
- Tvaroh a mascarpone dôkladne premiešame. Treba si dať pozor, aby na stenách misky neostali zvyšky. Za stáleho miešania pridávame práškový cukor po menších dávkach. Vajíčka a žĺtok pridávame jedno po druhom, aby sa dôkladne premiešali. Nakoniec prídáme mätový extrakt.
- Okraje formy potrieme maslom a plnku nalejeme do vychladnutej formy s korpusom. Nechame postáť asi 5-10 min.
- Pečieme v rúre pri 160-170 °C asi 60 minút. Pri pečení napuchne a dosť, až som sa bál, že sa zmes preleje 🙂 Cheesecake može byť hotový už skôr, záleží od rúry. Tu moju môžte vidiet vo filme: Jak dostat tatínka do polepšovny a Jak vytrhnout velerybe stoličku.
- Či je koláč hotový otestujeme poklepaním lyžičky o bok formy. Stred by sa mal zatriasť ako brucho Homera Simpsona, ale nie tak dlho. 😀 Ak bude ako želé alebo puding je to super.
- Rúru následne vypneme, pootvoríme dvierka a koláč nechame odpočívať asi 2 hodiny.
- My si ale ešte sadnúť nejdeme. Očistíme si jablká a nakrajame ich na malé tenké kúsky.
- Vo vačšej rajnici alebo panvici jablká dusíme na miernom ohni. Na dochutenie pridáme trošku krupicoveho cukru a necháme rozpustiť. Keď to bude fajne sladkokyslé a jablká budú udusené, prelejeme jablká na vrch vychladeného koláča.
- Koláč vložíme do chladničky, aspoň na 4-6 hodín.
- Koláč dozdobíme mätovými lístkami a možeme podávať.
- Dobrú chuť
Čo to bol za jablkovo-mätový džús?
Tymbark https://www.hood.de/img1/big/5085/50858381.jpg