Ingrediencie
- mlieko 500ml
- droždie 1 kocka
- kryštálový cukor 3 lyžice
- teplá voda 100ml
- olej 4 lyžice
- hladká múka 900g
- kakao 2 lyžice
- kôra z citróna alebo pomaranča
- štipka soli
- žĺtka 3ks
- vanilkový cukor 5 balíčkov (+1 na sirup na potieranie)
- maslo 100g
Jemné raňajkové pečivo.
Príprava
- Do trošky teplého mlieka pridáme lyžicu cukru, rozdrobíme droždie a necháme asi 10 minút odpočívať.
- V miske zmiešame múku, zvyšok cukru, soľ a kôru z citróna. Pridáme kvások a ostatné tekuté suroviny (mlieko, vodu, olej).
- Dôkladne spracujeme na hladké cesto, ktoré rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice pridáme kakao a znova spracujeme.
- Každú polovicu rozdelíme ešte raz, čiže dostaneme 2 tmavé a 2 svetlé guličky cesta. Necháme ich na teplom mieste 30 minút kysnúť.
- Maslo vymiešame so žĺtkami a vanilkovým cukrom.
- Cesta rozvaľkáme, potrieme pripraveným maslom a rukami maslo povtláčame do cesta. Zrolujeme. Vždy jeden tmavý a jeden svetlý valec spojíme a prepletieme.
- Uložíme ich na plech a vložíme do STUDENEJ rúry. Teplotu zapneme na 180 stupňov a pečieme do zlata. (Trvá to asi 25-30 minút.) Počas pečenia môžete vrch pečiva potierať sirupom z vody a vanilkového cukru (300ml vody a 1 balíček cukru).
- Servírujeme samostatne alebo s kvalitným džemom.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím