Ingrediencie
- hladká múka 250g
- Hera alebo maslo 250g
- žĺtok 3
- práškový cukor 3 pl. lyžice
- vanilkový cukor 1 balíček
- džem podľa chuti
Non plus ultra“ znamená neprekonateľný a také tieto koláčiky naozaj sú. V klasickom recepte sa robia vždy ako kolieska a bielky sa používajú na snehovú čiapočku na každé z nich. My si zvyšné bielka dávame radšej do omelety a koláčiky zdobíme citrónovou polevou a čokoládou.
Príprava
- Rúru si predhrejeme na 170°C.
- V miske zmiešame múku a práškový aj vanilkový cukor, pridáme nakrájané maslo (alebo Heru) a rukou zapracujeme (akoby „rozdrobíme“).
- Pridáme žĺtky a vypracujeme kompaktné cesto. Ak je príleiš lepivé, buď pridáme ešte trochu múky, alebo ho na chvíľu odložíme do chladničky.
- Na drevenej doske cesto natenko vyvaľkáme a vykrajujeme z neho rôzne tvary (z každého druhu párny počet, keďže ich budeme zlepovať). Poukladáme na suchý nevymastený plech a dáme do rúry upiecť doružova. Každá rúra pečie inak, takže presný čas si musíte zistiť sami, treba na ne ale dávať pozor. Zvyšné cesto zmiesime dohromady a pokračujeme vo vaľkaní a vykrajovaní.
- Upečené a vychladnuté koláčiky zliepame kvalitným džemom a zdobíme podľa svojich predstáv.
- Ak ich chcete vyskúšať zo snehovými pusinkami, potrebujete aj zvyšné bielky a 300g práškového cukru. Z bielok a cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý lyžičkou alebo cukrárskym vrecúškom rozdelíme na ešte surové kolieska a upečieme spolu. Po upečení a vychladnutí ich zliepame tak, aby snehové pusinky boli na vonkajšej strane.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím