Domáci morčací vývar

  • 180 min
  • 19 Ingred.
  • 24001 x

Ingrediencie

  • morčacie krky 3
  • morčacie krídlo 1
  • vnútornosti (srdce a žalúdok)
  • mrkva 5
  • kaleráb 2
  • petržlen s vňaťou 1/2
  • kel 1/2 hlávky
  • biela kapusta 1/4
  • šampiňóny 5
  • čerstvá paprika 2
  • pór 1/2
  • zelerové stonky 5
  • cibuľa 2
  • cesnak 6 strúčikov
  • bobkový list 3
  • ligurček 3 lístky
  • nové korenie 5
  • soľ
  • čierne korenie 10

Matka všetkých polievok, nedeľná vôňa domova, medicína medicín.

Príprava

  1. Krky, krídla a vnútornosti umyjeme, sprudka osmahneme na veľkej panvici s troškou slnečnicového oleja.  Dáme do hrnca a zalejeme studenou vodou – cca 8-9 litrov. Nie po okraj, necháme priestor aj na zeleninu.
  2. Pridáme strúčiky cesnaku (ja ich nešúpem, len ich dôkladne umyjem). Ďalej bobkový list, 5 x nové korenie, 10 x celé čierne korenie, prikryjeme a varíme na silnejšom ohni, kým voda nezačne vrieť.
  3. Postupne sa nám na vrchu vytvorí pena, ktorú treba odstrániť dierkovanou varechou. Oheň stiahneme na minimum. Ďalej varíme už len pomaly, na miernom ohni.
  4. Očistenú a umytú mrkvu, kaleráb, cibuľu (zbavím ju len tej vrchej šupky, tú pod ňou nechám, vývaru dodá trochu farby), petržlen, zelerové stonky, papriku, kel, kapustu, šampiňóny postupne pridáme do hrnca.
  5. Pridáme dve pol. lyžice soli a pomaly varíme dve hodiny. .
  6. Nakoniec pridáme lístky ligurčeka (tzv. slovenské maggi) a petržlenovú vňať. Dosolíme podľa potreby.
  7. Ja zvyknem cediť cez sitko len toľko vývaru, koľko idem hneď podávať. Zvyšnú zeleninu a mäso nechám v hrnci spolu s vývarom, pomaly ho schladím na chladnejšom mieste  a neskôr ho odložím do chladničky. Najlepšie mi chutí na druhý deň, všetko sa v ňom ešte pekne doluhuje.
  8. Hotový vývar podávame s nakrájanou uvarenou zeleninou, mäskom a posekanou petržlenovou vňaťou.
  9. Niekto rád rezance ja odporúčam pečeňové halušky alebo plnku (o tom inokedy..)

Share and Enjoy !

0Shares
0 2

Vytlačiť recept

2 komentáre

  1. Velmi dobry recept, varievam podobne a dnes som sa pri vareni chcela inspirovat novymi napadmi. Konecne kvalitny recept bez bujonov, vegiet a inych umelych aditiv.

  2. Len malá poznámka; cesnak je potrebné vždy prekrojiť,aby sa aktivoval alicín,ktorý cesnak robí cesnakom.A penu nikdy nezbieram,škoda tých bielkovín – to sa časom vstrebe a vývar mám číry.Podstatné je nechať vývar len prebublávať,prudký var spôsobí jeho zakalenie.Po uvarení vyberiem z vývaru zeleninu,mäso a vňate a nechám postáť,aby sa na dne usadil kal a vývar necedím naberaním do naberačky,ale opatrne zlejem do druhého hrnca a sledujem ,aby kal ostal na dne.

Ako sa Vám to páči?