Ingrediencie
- hladká múka 190 g
- kryštálový cukor 70 g
- maslo 95 g
- vajce 1
- smotana na šľahanie (33%) 2 tégliky
- horká čokoláda 250 - 300 g
- maslo 100 g
- mletá škorica 1 lyžička
Tento recept je hlavne o náplni, ktorá urobí aj z obyčajného cesta dezert na výnimočnú príležitosť. U nás doma milujeme jej plnú čokoládovú chuť s jemným závanom škorice a už sme ju vyskúšali v kombinácii s rôznymi druhmi čerstvého aj mrazeného ovocia.
Príprava
- Najprv si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku a cukor, pridáme maslo nakrájané na malé kúsky a rukou spracujeme na drobivú zmes.
- Pridáme vajce a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme na hodinu do chladničky.
- Po hodine cesto rozvaľkáme na tenký plát a vyrežeme ho do kruhov o trochu väčších, ako sú formy na tartaletky (ich veľkosti bývajú rôzne, ja som použila formičky s priemerom 10cm), alebo ripravíme jeden veľký koláč..
- Cesto vložíme do formiček (netreba ich vymazávať), dno popicháme vidličkou, okraje môžeme ozdobne postláčať. Na cesto poukladáme papier na pečenie vystrihnutý do kruhu a nasypeme napr. suchú fazuľu, aby sa nám pri pečení príliš nezdvihlo.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 175°C a zaťažené pečieme 10 minút. Potom papier so strukovinou odstránime a vrátime ešte asi na 10 minút do rúry.
- Po upečení necháme mierne vychladnúť a vyberieme z formičiek.
- Pri príprave náplne sa netreba báť prispôsobiť si gramáž surovín, podstatné je použiť naozaj kvalitnú čokoládu a smotanu, ktorá má aspoň 33% tuku. Smotanu zohrejeme (nemá vrieť) a nalámeme do nej čokoládu (presné množstvo nechám na vás, my máme radi plnku poriadne čokoládovú). Metličkou miešame kým sa nerozpustí a odstavíme z plameňa. Pridáme lyžičku škorice a podľa potreby môžeme aj štipku cukru. Do ešte teplej masy metličkou vmiešame aj maslo, kým nám nevznikne hladký tekutý krém.
- Necháme chvíľu vychladnúť, nalejeme do tartaletiek a odložíme na chladné miesto zatuhnúť (najlepšie cez noc).
- Pred podávaním ozdobíme čerstvým ovocím.
- Krémom môžeme naplniť aj iné cestá zo zvýšeným okrajom, prípadne okrúhlu piškótu, ktorú necháme vo forme s vyberateľným dnom až do zatuhnutia plnky.Na cesto z receptu http://varme.dennikn.sk/
recipe/citronovy-kolac/ stačí krém z polovičnej dávky surovín.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím