Ingrediencie
- vajcia (do cesta) 3
- práškový cukor (do cesta) 3 lyžice
- hladká múka (do cesta) 3 vrchovaté lyžice
- horúca voda (do cesta) 2 lyžice
- prášok do pečiva (do cesta) 1/2 balíčka
- želatína (do náplne) 3 plátky
- voda (do náplne) 150 ml
- citrónova šťava (do náplne) z jedného citróna
- grécky jogurt (do náplne) 1 téglik
- práškový (alebo vanilkový) cukor (do náplne) 3-4 lyžice
- smotana na šľahanie (do náplne) 1 téglik
Svieži a ľahký, ideálny na leto.
Príprava
- Najprv upečieme cesto. Celé vajcia ušľaháme s cukrom do peny, pridáme horúcu vodu a múku s práškom do pečiva.Všetko dôkladne premiešame.
- Cesto nalejeme do formy (ideálne okrúhlej s priemerom cca 23 cm) vyloženej papierom na pečenie, alebo vymazanej maslom a vysypanej múkou. Netreba sa báť toho, že cesto je naozaj veľmi riedke, skoro ako na palacinky.
- Pečieme pri 180 °C asi 10minút, kým cesto na povrchu nezozlatne.
- Upečené cesto necháme vo forme vychladnúť a pripravíme náplň.
- V kastróliku necháme asi 10 minút nabobtnať 3 plátky želatíny so 150ml vody a šťavou z jedného citróna.
- Po 10 minútach kastrólik zahrievame na miernom ohni, kým sa želatina nerozpustí (trvá to asi 2 minúty – ihneď potom sa musí stiahnuť z plameňa).
- Do mierne vychladnutej, ale ešte nie tuhej želatíny vmiešame grécky jogurt a cukor. V tejto fáze ochutnávame a sladíme podľa chuti.
- Po dôkladnom rozmiešaní a ochutení pridáme vyšľahanú šľahačku, zmes opatrne zamiešame a nalejeme do formy s vychladnutým korpusom.
- Hotový koláč odložíme na noc stuhnúť do chladničky.
fajne!
a jednoduché…ani váhu netreba vyberať…:)
Čakali sme návštevu a ja som to riskla. Neodišli kým nedojedli.
Ďakujem.
dakujem za reakciu, tesim sa ze chutilo…:)
velmi fajn recept, Sviezi kolac, ktory chutil vsetkym! 🙂 Dakujeme