Ingrediencie
- tofu syr 180 g
- brokolica 1 ks
- čínske cestoviny (napr. soba) 80 g
- mrkva 2 ks
- červená paprika 1 ks
- cibuľa 1 ks
- cesnak 1 strúčik
- kešu oriešky 2 PL
- repkový alebo sezamový olej 2 PL
- sójová omáčka 4 PL
- voda 4 PL
- arašídové maslo 1 PL
- hnedý cukor 1 PL
- citrónová šťava z polovice
Prednedávnom som dostal spätnú väzbu, že na VARME.SK by sa zišli recepty pre vegetariánov a preto dnes by som Vám chcel ponúknuť rýchly ázijský obed, ktorého hlavným hrdinom je sójový syr tofu.
Tofu som prvýkrát spoznal počas môjho minuloročného pobytu v Japonsku. Základnou črtou tofu je jemná chuť a preto sa často tento tvaroh pridáva ako príloha k okoreneným jedlám. Tofu sa predovšetkým podáva ako náhrada mäsa, ale Japonci dokonca dokážu z neho pripraviť aj veľmi chutnú zmrzlinu.
Toto jedlo si môžete modifikovať pridávaním a odoberaním jednotlivých surovín. Pripravte si svoj obľúbený variant a považujte tento recept jedine za inšpiráciu.
Príprava
- Brokolicu rozdelíme na menšie časti a uvaríme v osolenej vode.
- Cestoviny uvaríme podľa pokynov na obale. Vo väčšine prípadov ich stačí zaliať vriacou vodou a nechať cca 3-5 minút.
- Cibuľu nakrájame na kolieska a cesnak na plátky.
- Očistené mrkvy ostrúhame škrabkou, papriku a tofu syr nakrájame na kocky.
- Zo sójovej omáčky, vody, arašidového masla, citrónovej šťavy a cukru pripravíme omáčku. Všetky ingrediencie vložíme do menšieho hrnca a necháme variť do momentu, kým sa všetko nerozpustí.
- Na rozohriaty olej dávame po poradí: cibuľu, cesnak, tofu, mrkvu, brokolicu, papriku. Energicky miešame a varíme 3 minúty.
- Vlievame skôr pripravenú omáčku. Na koniec vkladáme cestoviny a oriešky a necháme spolu variť cca 1 minútu.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím