Ingrediencie
- Mladá cvikla s lístím 1 zväzok
- Vývar 1 liter
- Kyslé mlieko, resp. kefír 400 ml
- Reďkovka 4-6 ks
- Vajcia uvarené natvrdo 2 ks
- Kôpor 1 zväzok
- Citrónová šťava 2 lyžičky
- Jablkový ocot 1 lyžička
- Soľ
- Čierne korenie
Chlodnik alebo Chłodnik je polievka, ktorá sa podáva studená. Pripomína španielske gazpacho. Je výborná práve v takýchto horúcich letných dňoch. Chłodnik sa robí z uhoriek alebo z mladej cvikly (takej, ktora má ešte jedlé, chrumkavé lístky) a kefíru/acidka/kyslého mlieka. Odporúčam! Je to najjednoduchšia polievka akú poznám a naozaj chutí výborne.
Príprava
- Umytú cviklu bez šupy nakrájame na kúsky veľké 1 cm. Nakrájanú cviklu vkladáme do vriaceho vývaru a varíme 7 minút na malom ohni.
- Lístie nakrájame na 2 cm kusy, pridáme k vývaru a necháme variť ďalšie 3 minúty. Polievku odložíme zo sporáku. Pridáme citrónovú šťavu a jablkový ocot. Necháme polievku úplne vychladnúť.
- Pridáme kyslé mlieko (alebo kefír), nasekaný kôpor, nasekanú reďkovku a vyymiešame.
- Na záver pridáme soľ, mleté čierne korenie. Rozlejeme na taniere a ozdobíme polovičkou vajíčka. Dobrú chuť!
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím