Ingrediencie
- Maslové sušienky 200 g
- Orechy 1 hrnček
- Maslo 100 g
- Jemný tvaroh 750 g
- Vajíčka 3 ks
- Trstinový cukor 0,5 hrnčeka
- Smotana na varenie 0,5 hrnčeka
- Zemiakový škrob 2 pl
- Citrónová kôra
- Grep 2 ks
- Med 1 pl
- Želatína
Úvod
Koľkokrát upečieš cheesecake, toľkokrát je iný. Aspoň u mňa to tak platí.
Príprava
Chceesecake môže byť z tvarohu, z macarpone, zo smotanového syra. Všetky sú super. Ja osobne väčšinou ingrediencie striedam a mením. Len tak, podľa nálady a podľa toho, čo nájdem v obchode. Ten dnešný je z mäkkého tvarohu.
- Korpus pripravíme klasicky. Ničím výnimočným vás neprekvapím. Orechy opečieme na panvici a spolu so sušienkami zomelieme. Prilejeme roztopené maslo a premiešame. Vysypeme do formy a trošku pocapkáme.
Tip: Stávalo sa mi, že mi z formy maslo vytekalo. Preto odporúčam formu vystlať papierom na pečenie a maslo vám už nikam neutečie. - Korpus dáme na cca 10 minút pripiecť, no nemusíme: 160 stupňov / 10 minút
- Kým sa korpus pečie, pripravíme plnku.Vo väčšej miske zmiešame tvaroh s vajíčkami, s cukrom a so smotanou. Prevoniame citrónovou kôrou. Tentokrát som použila aj škrob, pretože som nechcela o tento chceesecake prísť. Myslím si ale, že ho z receptúry môžete pokojne vynechať. Keď ho budete do plnky pridávať, dajte si záležať na jeho správne primiešanie. Je náchylný k tvorbe hrudiek, ktoré nikto v koláči nemá rád.
- Plnku vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť: 160 stupňov / 55 minút
- Koláč priebežne sledujeme.
- Ak chcete zaexperimentovať, pokračujte so mnou v recepte. Ak nie, koláč máte hotový a stačí ho dať zachladiť do chladničky.
Poleva pre odvážnych
Očistíme grepy. Myslím to tak, že na totálku. Zbavíme sa šupky tak, aby nám ostala len dužina. Je to menšia piplanica, ale stojí to zato. Vložíme do mixéra, pridáme med a zmixujeme na jemno. Vznikne šťava, ktorá má veľa bubliniek a dužiny. Preto ju treba precediť cez sitko a počkať, kým sadne. Vzniknutú vrchnú penu odstránime lyžičkou. Klasickým spôsobom pripravíme želatínu. Ja som použila plátkovú. Vyberte si tú, s ktorou viete zaobchádzať. Ja neviem ani s jednou, preto sa mi nepodarila tak, ako sa mala. Vo finále ju zmiešame s grepovým džúsom a vlejeme na vychladený koláč. Môžete si vytvoriť vlastný herbár a zaliať ňou pár lístkov mäty. Opäť zachladíme a hurá na podávanie.
V príprave želatíny sa musím zlepšiť. A preto, ak máte pre mňa nejaký tip, sem s ním.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím