Ingrediencie
- vajíčka 4 do cesta a dve do plnky
- práškový cukor 250 g
- vanilkový cukor
- múka - dávam 2/3 polohrubej a tretinu hladkej 250 g
- prášok do pečiva
- mlieko 1 dcl
- olej 1 dcl
- tvaroh - dávam jemnejší, ale už som robila aj z hrudkovitého 250 g
- zlatý klas 1 balenie
- cukor - dávam trstinový
- broskyne
Tento koláč som robila už asi ôsmykrát, recepty si prispôsobujem, ale tento je špecifický. Zakaždým som doň totiž niečo zabudla dať. Raz som dala o celý tvaroh menej, hoci sa mi plnka zdala riedka, vravela som si, že asi to má takto byť. Potom som zabudla prisypať Zlatý klas. Inokedy som dala celé vajíčka a na ďalší krát zasa iba žĺtka a penu z bielok. Vždy však chutil skvelo. Tak skúste si aj vy koláč, ktorý v podstate nikdy nemôžete pokaziť.
Ak budete chcieť koláč piecť vo väčšom plechu, dávku zdvojnásobte. Tento rozpis ingrediencií platí pre tortovú formu.
- Žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do penista – všetko robím mixérom, cesto je nadýchanejšie.
- Pridajte olej a mlieko.
- Preosejte múku a prášok do pečiva.
- V miske si pripravte sneh z bielkov, do ktorých dajte štipku soli, aby bol pevnejší a
opatrne vmiešajte do cesta. - Vylejte cesto do vymasteného a strúhankou vysypaného plechu alebo formy.
- Tvaroh zmiešajte s dvoma celými vajíčkami (alebo len so žĺtkami a potom pridajte sneh z dvoch bielkov), pridajte cukor a Zlatý klas.
- Zmes vylejte alebo lyžicou opatrne naneste na cesto po celom povrchu. Klesne vám dnu, ale to nech vás neruší.
- Navrch poukladajte nakrájané broskyne (môžete použiť, samozrejme, akékoľvek ovocie podľa sezóny).
- Pečiete v rozohriatej rúre – ja mám elektrickú – pri teplote 180 stupňov asi 40 minút, ale stav koláča si kontrolujte špajlou.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím