Poľský vianočný barszcz (boršč)

Poľský vianočný barszcz (boršč)

  • 105 min
  • 10 Ingred.
  • 703 x

Ingrediencie

  • Červená cvikla 2 kg
  • Bujón 2,5 l
  • Cibuľa 1 ks
  • Maslo 1 pl
  • Bobkový list 1 ks
  • Nové korenie 3-4 zrnká
  • Ocot 1 pl
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Majorán

Úvod

Červený boršč je klasická poľská polievka, ktorú sa podáva na Štedrú večeru vo väčšine poľských rodín.

K vianočnej verzii nesmú chýbať pirôžky s hubovou plnkou, tzv. ušká. Vianočný boršč je čistý, bez uvarenej cvikly. K boršču sa hodia pagáče, slané tyčinky a iné pochúťky z lístkového cesta.

Táto polievka takisto je posledným chodom na poľskej svadbe a práve preto svadobných hosti delíme na tých, ktorí dočkali boršč a tých, ktorí to nedali.

Farba boršču musí byť tmavočervená (ako krv) a preto polievka sa musí variť na minimálnom ohni a nesmie byť vo vare.

Postup

  1. Nakrájanú cibuľu pražíme na masle.
  2. Vyčistenú cviklu varíme vo vode, kým bude mäkká (cca +1,5 h).
  3. Uvarenú cviklu krájame na väčšie kusy a vkladáme do horúceho bujónu. Oheň zmenšujeme a všetko varíme 10 minút. Polievka nesmie vrieť.
  4. Pridávame cibuľku, bobkový list, nové a čierne korenie. Varíme ďalších 5 minút.
  5. Na koniec boršč prelievame cez cedidlo ochutnávame octom, majoránom a soľou.

Uvarenú cviklu môžeme použiť ako ingredienciu pri pripravovaní šalátov.

 

Vytlačiť recept