Makovec s citrónovou polevou

Makovec s citrónovou polevou

  • 70 min
  • 9 Ingred.
  • 451 x
  • Porcie malá okrúhla forma (priemer 20-22cm)
  • Príprava 20 min
  • Varenie 50 min
  • Chod
  • Svetová kuchyňa
  • Náročnosť

Ingrediencie

  • Mletý mak 1 a 1/2 hrnčeka
  • Mlieko 1 hrnček
  • Cukor 1/2 hrnčeka
  • Vanilkový cukor 1 balíček
  • Polohrubá múka 3/4 hrnčeka
  • Kypriaci prášok do pečiva 1 balíček
  • Vajce 2 ks
  • štipka soli
  • Práškový cukor a citrónová šťava na polevu

Úvod

Ak máte radi mak, určite vyskúšajte tento jednoduchý koláčik.

Postup

  1. Mletý mak dáme do misy a zalejeme hrnčekom horúceho mlieka. Necháme hodinu nabobtnať.
  2. Rúru rozohrejeme na 170 °C, malú okrúhlu formu (cca 20 cm) vymažeme maslom a vysypeme múkou.
  3. K maku pridáme oba druhy cukru, múky zmiešanú s práškom do pečiva a žĺtky.
  4. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme pevný sneh, ktorý jemne vmiešame do makového cesta.
  5. Pečieme približne 50 minút.
  6. Po vychladnutí polejeme polevou, ktorú vymiešame z preosiateho práškového cukru a citrónovej šťavy (na 100g cukru približne 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, množstvo korigujeme podľa konzistencie).

Vytlačiť recept