Letný šalát s panenkou a mandľami

  • 20 min
  • 14 Ingred.
  • 388 x
94%

Ingrediencie

  • olivový olej (na dressing) 2dcl
  • čerstvá bazalka (alebo vlastný výber obľúbených byliniek - na dressing) 10 lístkov
  • cesnak 1/2 strúčika na dressing + 2 stúčiky na mäso
  • citrónova šťava (na dressing) 0,5 dcl
  • sójová omáčka (na dressing) 1 čajová lyžička
  • med (na dressing) 1 poliveková lyžica
  • bravčová panenka 1 ks
  • čerstvý špenát 2 sáčky
  • paradajky cherry alebo veľké 3 ks
  • avokádo 1
  • jarná cibuľka 1 ks
  • mandľové lupienky
  • morská soľ (na dressing aj na šalát)
  • čerstvé mleté čierne korenie (na dressing aj na šalát)

Úvod

Stará múdrosť hovorí, že dobrý šalát, nikdy nieje zlý. Ja mám šalát rád, ak je s niečim, čo ma naozaj zasýti. Ryby, grilovaná zelenina, kozí alebio iný syr, pizza, pizzaiola, bruschetta, pečené zemiaky, hranolky alebo mäsko ako v tomto prípade. V kombinácii s čerstvým špenátom, opraženými mandľami a dobrým vínkom – ňhéni o čom. Pozor si ale treba dať na to, aby sme mäsko pri príprave nevysušili. V popise postupu sa pokúsim jednoducho vysvetliť ako na to. Veľkú rolu hraje aj to akým spôsobom šalát ochucujeme. Na toto mám tiež jednu užitočnú radu.

Príprava

Dressing

  1. Všetky ingrediencie (olivový olej, bazalku/ bylinky, ½ strúčika cesnaku, citrónovu šťavu, sójovú omáčku, med, morskú soľ a čerstvé mleté čierne korenie ) dáme do hlbokej misky a poriadne rozmixujeme  ručným alebo iným mixérom.
  2. Hotový mix prelejeme do omáčkovej fľaše. Takto pripravený dressing môžeme odložiť do chladničky, v ktorej nám vydrží cca 10 dní.
  3. Používame na šaláty, mozzarelu di bufala, do sendvičov, ako dochucovadlo omáčok, na steaky, ryby, zeleninu a podobne.

 

Šalát

  1. Špenát, paradajky, cibuľku umyjeme a necháme odkvapkať. Avokádo rozkrojíme na polovicu, ošúpeme a nakrájame na plátky. Takisto aj paradajky.
  2. Špenát, paradajky a avokádo rozdelíme na porcie do tanierov v ktorých budeme servírovať. Pridáme dressing. Nemiešame aby sa nám avokádo a paradajky nerozpadli. Nesolíme!
  3. Madľové lupienky orestujeme na troške oleja, kým nechytia zlatistú farbu. Vysypeme na tanierik a necháme vychladnúť.
  4. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na 0,5 cm hrubé plátky. Rozložíme vedľa seba, z oboch strán posolíme a okoreníme. Mäso pred opekaním by nemalo byť studené. Je dobré ak sa vyberie s chladničky trochu skôr a po nakrájaní si trochu odpočinie na teplejšom mieste. Nie dlho, cca 10 minút.
  5. Rozohrejeme si panvicu, musí byť veľmi horúca. Pridáme trošku olivového oleja a sprudka medajlonky opečieme. Mäso netreba často otáčať. Ideálne len raz. Pečieme sprudka cca 2 minúty z každej strany.
  6. Keď je mäso skoro hotové, pridáme neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré čepeľou noža jemne roztlačíme. Tak aby ostali pokope. Hodíme ich k mäsu, pridáme plátok masla a pofrkáme troškou bieleho vína. Stále na silnom ohni. Všetko to musí sičať, no nie horieť. Panvicu jemne nakloníme a mäso chvílu polievame šťavou.
  7. Hotové medailónky poukladáme na vopred pripavený mix špenátu, paradajok a avokáda.
  8. Posypeme posekanou jarnou cibuľkou a opraženými mandľovými lupienkami. Pokvapkáme trochou štavy z výpeku.
  9. Podávame samostatne alebo so zapečenou cesnakovou bagetou, bruschettou alebo bylinkovými krutónmy.
  10. Na stole by nemal chýbať mlynček na čierne korenie, morskú soľ, dressing a vinegar.
  11. Víno!

Vytlačiť recept

Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím

Ako sa Vám to páči?