Archív

Poľský vianočný barszcz (boršč)

Úvod

Červený boršč je klasická poľská polievka, ktorú sa podáva na Štedrú večeru vo väčšine poľských rodín.

K vianočnej verzii nesmú chýbať pirôžky s hubovou plnkou, tzv. ušká. Vianočný boršč je čistý, bez uvarenej cvikly. K boršču sa hodia pagáče, slané tyčinky a iné pochúťky z lístkového cesta.

Táto polievka takisto je posledným chodom na poľskej svadbe a práve preto svadobných hosti delíme na tých, ktorí dočkali boršč a tých, ktorí to nedali.

Farba boršču musí byť tmavočervená (ako krv) a preto polievka sa musí variť na minimálnom ohni a nesmie byť vo vare.

Postup

  1. Nakrájanú cibuľu pražíme na masle.
  2. Vyčistenú cviklu varíme vo vode, kým bude mäkká (cca +1,5 h).
  3. Uvarenú cviklu krájame na väčšie kusy a vkladáme do horúceho bujónu. Oheň zmenšujeme a všetko varíme 10 minút. Polievka nesmie vrieť.
  4. Pridávame cibuľku, bobkový list, nové a čierne korenie. Varíme ďalších 5 minút.
  5. Na koniec boršč prelievame cez cedidlo ochutnávame octom, majoránom a soľou.

Uvarenú cviklu môžeme použiť ako ingredienciu pri pripravovaní šalátov.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Mandľové koláčiky

Úvod

Mám rada posedenia pri káve. Kávu síce často nepijem, ale baví ma, keď ju pijú ľudia okolo mňa a ja ich mám čím pohostiť. Kto príde nabudúce?

Postup

  1. Maslo vymiešame s cukrom do jemna.
  2. Postupne pridáme žĺtka a celé vajíčko.
  3. Osladíme sirupom.
  4. Pridáme olej. Bacha, každú surovinu je potrebné do cesta poriadne zamiešať.
  5. Kypriaci prášok a obe múky zmiešame v druhej nádobe a postupne do cesta pridávame. Ak je cesto veľmi lepivé, pridáme viac polohrubej múky.
  6. Pripravíme si plech, na ktorý dáme papier na pečenie.
  7. Lyžicou naberáme kôpky cesta a ukladáme na plech.
  8. Pečieme – 180 stupňov / 20 minút
.
  9. Koláčiky môžeme poliať čokoládou. Ja som ich ešte aj prizdobila mandľovým mysli.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Pečené zemiaky s bryndzou

Úvod

Do prípravy tohto jedla sa môžu pustiť aj ľudia, čo nevedia vôbec variť, pretože je maximálne jednoduché a niet na ňom čo pokaziť. Iste, možnosť pozabudnúť na zemiaky v rúre a spáliť ich na uhoľ by tu bola, ale povedzme, že málo pravdepodobná.

Kombinácia bryndze a zemiakov je rýdzo slovenská a kto by to chcel ešte roduvernejšie, použije na posýpku miesto mladej cibuľky či pažítky slaninu. V podstate variujeme suroviny ako na halušky, ibaže bez múky, prácnej prípravy a kopy riadu.

Postup

  1. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Pokvapkáme ich olivovým olejom, výdatne posolíme, posypeme rascou a lístkami čerstvého, prípadne sušeného rozmarínu.
  3. Zemiaky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 220 stupňoch zhruba 40 minút, resp. kým nezačnú bublinkatieť a hnednúť.
  4. Upečené zemiaky posypeme na tanieri bryndzou a niektorou z týchto možností – mladá cibuľka, čerstvá pažítka alebo opražená slaninka.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Cuketový prívarok so zeleninovou fašírkou a petržlenovými zemiakmi

Úvod

Ponúkam vám ďalší zo svojich receptov, ktorý je dôkazom toho, že sa dá navariť chutné a plnohodnotné jedlo bez použitia lepku, laktózy a vajec. Zeleninová fašírka, prívarok z domácej cukety, nové zemiaky zo záhradky – kombinácia, ktorá zaručene nesklame.

Postup

  1. Očistíme cibuľu a nakrájame na kocky. Do hrnca dáme olej, naň cibuľu a opekáme dozlata. Potom pridáme na kocky nakrájanú cuketu aj so šupkou. Prilejeme poldeci vody, posolíme a dusíme domäkka.
  2. Keď je cuketa mäkká, prívarok rozmixujeme a ak ho treba rozriediť, prilejte trošku vody alebo rastlinnej smotany. Môžete dochutiť aj niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
  3. Na fašírky si pripravíme zeleninu, ktorú dáme okrem cesnaku, zemiakov a cukety variť do osolenej vody. Zeleninový vývar potom môžete použiť do polievky. Keď je zelenina mäkká, nastrúhame alebo popučíme ju.
  4. Pristrúhame k nej zemiaky a cuketu. Pretlačíme cesnak a dochutíme korením a bylinkami. Namiesto vajca pridáme lyžicu chia semienok, posolíme a poriadne vymiešame.
  5. Zahustíme pohánkovou múkou a vytvarujeme fašírky, ktoré obaľujeme v kukuričnej strúhanke a opekáme na olejom vymastenej panvici.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Moja vražedne zdravá polievka

*množstvá  by som nechal na vás, ja si dávam na 1 porciu riadnu žufaňu vývaru,  cca, 80g mäsa,  hrsť hlivy, 2 strúčiky cesnaku, rovnaké množstvo zázvoru, menšiu hrsť bylín, 1 menšiu mrkvu, pol petržlenu, 1 malú červenú cibuľu, jednu mladú cibuľku a hrsť nasekaného póriku, šťavu z polky limety, 2-3 chilli papričky aj s jaderníkmi (pre pokročilého konzumenta chilli)

Úvod

Vedeli ste, že vo Vietname sa ľudia namiesto „ako sa máš?“ zdravia vetou „Už si jedol?“.  Naozaj! Jedlo je vo vietnamskej kultúre tak dôležité, že pokiaľ sa stretnú dvaja ľudia, najmä v čase jedla, pozdravia sa:  „an com chua“ Doslovne to znamená „už si jedol ryžu“, ale významovo je to niekde na úrovni anglického „how are you?“.

Vietnamská kuchyňa je veľmi pestrá a od jej poznania máme ešte veľmi ďaleko, no highlighty ako Pho Bo už jedla väčšina z nás.  Suroviny na originálne recepty v Bratislave zoženiete len veľmi ťažko a navyše, ja nie som veľmi rezancový typ, preto som si vytvoril vlastnú verziu. Čo na Pho bo (konkrétne verzia  phở bò tái)  milujem je čerstvosť zeleniny, výrazná „nevyvarená“ chuť hovädzieho mäsa  a fakt, že mi naozaj pomáha v časoch, keď ako každý správny muž umieram na chrípku. Preto som ju nazval Vražedne zdravá polievka. Je totiž veľmi ľahká, výživná a okrem čerstvej zeleniny a bylín sú  v nej všetky štiplavé gastroliečivá – cesnak, zázvor, chilli a vraj imunotvorná hliva.

Príprava

  1. Najdôležitejšie je mať nachystané čerstvé „carpaccio  štýlom“ nákrájané plátky falošnej sviečkovej, zvládne mäsiar na nárezáku alebo vy s ostrým nožom na polozmrazenom mäse
  2. Hotový vývar z mrazničky alebo čerstvý dáte do hrnca a zohrievate do úplného varu
  3. Na drobno si nasekajte zázvor a cesnak
  4. Na väčšie kusy si natrhajte hlivu
  5. Urobte si rezance z mrky a petržlenu – ideálne mať julliene škrabku, ale dá sa to aj obyčajnou škrabkou
  6. Na tenké rezančeky nakrájanú mladú cibuľku, pór a červenú cibuľu si prichystajte bokom spolu s čerstvým mäsom a nakrájaným chilli
  7. Vo vogu si na rozpálený olej hodťe cesnak so zázvorom (ja dávam 1:1) a orestujte na ňom sprudka hlivu
  8. Pridajte zeleninové rezance a restujte, kým začnú byť pekne ohybné, ale stále chrumkavé, osoľte podľa gusta
  9. Z vogu všetko porozdeľujte na hlboké taniere alebo misky
  10. Do misiek ešte pridajte prichystanú čerstvú cibuľku, červenú cibuľu, pór, chilli a surové plátky mäsa a celé to prelejte vriacim hovädzím vývarom
  11. Nakoniec zakvapnite šťavou z limetkyfaza1Čaro polievky je v úžasnej plnej chuti mäkučkého mäska, čerstvej zelenine, ktorá si uchová vitamíny a čerstvo vylúhovaného kapsaicínu, ktorý vám vyčistí dutiny. Všetko musí ísť rýchlo, keď máte všetko nachystané, varenie netrvá viac než 5 minút.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Pečený čaj

Úvod

Pečený čaj si môžete urobiť za každých podmienok – keď máte nadúrodu jabĺk a iného ovocia a sterilizujete ho, alebo keď vám len zostane zopár kúskov na rýchlu spotrebu. Môžete však použiť aj kompóty, ktoré už vaše deti nechcú jesť, nakrájané a upečené, v čaji ich miniete.

Príprava

  1. Ovocie nakrájajte na drobné kúsky.
  2. Ak máte citrón a pomaranče chemicky neošetrené, pridajte aj kôru, ktorú po upečení vyhodíte.
  3. Posypte cukrom, nechajte pustiť šťavu.
  4. Podlejte ešte trochou šťavy alebo vodou, vložte do rúry na teplotu 150 stupňov a pečte aspoň hodinu.
  5. Ak máte ovocia veľa, naložte horúce do pohárov, zatvorte a otočte hore dnom do deky.
  6. Ak chcete predsa len sterilizovať, nepečte čaj celú hodinu, pretože potom by sa vám už v pohári úplne rozpadol.
  7. Moja skúsenosť: dávam len do pohárov a otočím, vydrží tak aj pol roka. Či aj dlhšie neviem, pretože sa zvyčajne minie.
    dsc_0001

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Hruškový koláč

Úvod

Hrušky a čokoláda sú overená kombinácia. A svedčí k nim aj tvaroh.

Príprava

  1. Pripravte si tortovú formu – vymastite a vysypte ju strúhankou.
  2. Vymiešajte žltky s cukrom.
  3. Do žĺtkovej zmesi vmiešajte roztopenú, ale vlažnú čokoládu.
  4. Pridajte olej a mlieko, potom pridajte preosiatu múku a prášok do pečiva
  5. Z bielkov urobte tuhý sneh a opatrne vmiešajte. Vylejte do formy.
  6. Tvaroh zmiešajte so žĺtkom a cukrom a lyžicou opatrne natrite na vrch cesta
  7. Hrušky rozpoľte, ošúpte, vyberte jadrovník a povarte asi 5 minút v cukrovej vode.
  8. Hrušky vyberte na dosku a nakrájajte a na noži preneste na povrch koláča.
  9. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte asi 40 minút.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Krémové kari s kokosovým mliekom

Úvod

Vrátil som sa späť na varme.sk po dlhšej prestávke. Odmlka bola spôsobená časovým zaneprázdnením. Trochu som cestoval po svete a počas tohto náročného obdobia som zbieral ďalšie kulinárne inšpirácie. Dnes by som sa chcel s Vami podeliť receptom, ktorý som testoval pre poľský časopis o varení „Apetyt“. Bon Apetit! 🙂

Príprava

  1. Ryžu uvaríme podľa pokynov na obale.
  2. Na rozohriatom oleji pražíme cibuľu (cca 5 minút).
  3. Pridávame karí pastu a miešame 1 minútu. Dolievame kokosové mlieko a pridávame bujónovú kocku. Pokiaľ omáčka bude príliš hustá, vlievame trošku vody.
  4.  Pridáme špargľovú fazuľu a na menšie kusy nakrájanú, tresku. Prikryjeme a dusíme spolu 10 minút.
  5.  Osolíme a prizdobíme pažítkou.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Čokoládová torta

Úvod

Pohybuje sa vo Vašej blízkosti nejaký oslávenec? Upečte mu tortu. Napríklad takúto. Alebo len na neho nezabudnite.

Príprava

  1. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a pridáme do nej maslo. Odstavíme z ohňa a chvíľu necháme vychladnúť.
  2. Zatiaľ vymiešame vajíčko s cukrom, ktoré do vychladenej čokolády vmiešame.
  3. Prisypeme múku, kypriaci prášok a doladíme štipkou soli.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre.
  5. Ak robíme tortu, tento proces opakujeme. Ak nie, môžeme si zatlieskať. Sme bližšie ku koncu.
  6. Na plnku zmiešame mascarpone s tvarohom, prisladíme medom a zľahka do nej vmiešame vyšľahanú šlahačku.
  7. Korpus zdobíme podľa vkusu.Tortu som osladila figovým džemom, ktorým som natrela jednotlivé korpusy ešte pred plnkou. Môžete, no nemusíte.
  8. Tortu ozdobíme a podávame oslávencovi.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Mini cheesecaky

Úvod

Cheesecake sa dá pripraviť aj vo forme muffiniek. Ak ste to ešte neskúšali, môžete vyskúšať napríklad podľa môjho receptu. Pre mňa mini cheesecaky predstavujú dokonalé prepojenie chutí v malom kúsku 🙂
Bonus: tentokrát som urobila zdravšiu verziu – spodná vrstva z datlí a orechov a ako sladidlo som použila brezový cukor. Chutia božsky!

PS: vhodné aj pre bezlepkáčov 🙂

Príprava

  1.  Datle a orechy si namočíme (najlepšie cez noc) pre lepšie spracovanie. Potom scedíme vodu, dáme do mixéra osobitne datle a orechy a následne zmixujeme spolu so štipkou soli do pevnej hmoty.
  2. Plech na muffinky si vyložíme papierovými košíkmi a na dno každého dáme 1,5 PL datlovo-orechovej hmoty. Uložíme do chladničky a rúru si zapneme na 180°.
  3. Mascarpone si vymiešame s vajíčkom, brezovým cukrom, pridáme vanilkový extrakt a citrónovú šťavu. Pomaly prilievame smotanu a premiešame, aby vznikol hladký krém. Krém nanesieme na datlovo-orechovú hmotu do každého košíka a uhladíme.
  4. Dáme piecť do rúry na 20-25 min. (Tip: pod muffinkový plech dáme pekáč s vodou, aby sa spodok muffiniek nepripálil)
  5. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom uložíme cheesecaky na noc do chladničky.
  6. Nakoniec potrieme každý mini cheesecake lyžičkou kyslej smotany s citrónom a vanilkovým cukrom a dozdobíme čerstvým ovocím.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0