Archív

Letný šalát s panenkou a mandľami

Úvod

Stará múdrosť hovorí, že dobrý šalát, nikdy nieje zlý. Ja mám šalát rád, ak je s niečim, čo ma naozaj zasýti. Ryby, grilovaná zelenina, kozí alebio iný syr, pizza, pizzaiola, bruschetta, pečené zemiaky, hranolky alebo mäsko ako v tomto prípade. V kombinácii s čerstvým špenátom, opraženými mandľami a dobrým vínkom – ňhéni o čom. Pozor si ale treba dať na to, aby sme mäsko pri príprave nevysušili. V popise postupu sa pokúsim jednoducho vysvetliť ako na to. Veľkú rolu hraje aj to akým spôsobom šalát ochucujeme. Na toto mám tiež jednu užitočnú radu.

Príprava

Dressing

  1. Všetky ingrediencie (olivový olej, bazalku/ bylinky, ½ strúčika cesnaku, citrónovu šťavu, sójovú omáčku, med, morskú soľ a čerstvé mleté čierne korenie ) dáme do hlbokej misky a poriadne rozmixujeme  ručným alebo iným mixérom.
  2. Hotový mix prelejeme do omáčkovej fľaše. Takto pripravený dressing môžeme odložiť do chladničky, v ktorej nám vydrží cca 10 dní.
  3. Používame na šaláty, mozzarelu di bufala, do sendvičov, ako dochucovadlo omáčok, na steaky, ryby, zeleninu a podobne.

 

Šalát

  1. Špenát, paradajky, cibuľku umyjeme a necháme odkvapkať. Avokádo rozkrojíme na polovicu, ošúpeme a nakrájame na plátky. Takisto aj paradajky.
  2. Špenát, paradajky a avokádo rozdelíme na porcie do tanierov v ktorých budeme servírovať. Pridáme dressing. Nemiešame aby sa nám avokádo a paradajky nerozpadli. Nesolíme!
  3. Madľové lupienky orestujeme na troške oleja, kým nechytia zlatistú farbu. Vysypeme na tanierik a necháme vychladnúť.
  4. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na 0,5 cm hrubé plátky. Rozložíme vedľa seba, z oboch strán posolíme a okoreníme. Mäso pred opekaním by nemalo byť studené. Je dobré ak sa vyberie s chladničky trochu skôr a po nakrájaní si trochu odpočinie na teplejšom mieste. Nie dlho, cca 10 minút.
  5. Rozohrejeme si panvicu, musí byť veľmi horúca. Pridáme trošku olivového oleja a sprudka medajlonky opečieme. Mäso netreba často otáčať. Ideálne len raz. Pečieme sprudka cca 2 minúty z každej strany.
  6. Keď je mäso skoro hotové, pridáme neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré čepeľou noža jemne roztlačíme. Tak aby ostali pokope. Hodíme ich k mäsu, pridáme plátok masla a pofrkáme troškou bieleho vína. Stále na silnom ohni. Všetko to musí sičať, no nie horieť. Panvicu jemne nakloníme a mäso chvílu polievame šťavou.
  7. Hotové medailónky poukladáme na vopred pripavený mix špenátu, paradajok a avokáda.
  8. Posypeme posekanou jarnou cibuľkou a opraženými mandľovými lupienkami. Pokvapkáme trochou štavy z výpeku.
  9. Podávame samostatne alebo so zapečenou cesnakovou bagetou, bruschettou alebo bylinkovými krutónmy.
  10. Na stole by nemal chýbať mlynček na čierne korenie, morskú soľ, dressing a vinegar.
  11. Víno!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Plnená cuketa

Príprava

  1. Cukety umyjeme, prekrojíme na polovice a vydlabeme. Vnútro cuketových “lodičiek” poriadne osolíme a okoreníme. vydlabané zvyšky nakrájame.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno, v hrnci si rozohrejeme olivový olej (cca 4 lyžice) a cibuľu opečieme. Pridáme trochu mletej červenej paprikya roztlačený cesnak.
  3. K opečenej cibuli pridáme mäso, miešame a opekáme až kým nestratí farbu.
  4. Do hrnca pridáme plechovku krájaných paradajok, vydlabané zvyšky cukety, osolíme a okoreníme podľa chuti. Môžeme pridať akúkoľvek svoju obľúbenú koreniacu zmes, mäso by malo byť výrazne ochutené.
  5. Necháme podusiť asi 20 minút.
  6. Zmesou naplníme cuketové “lodičky”, poukladáme ich na pekáč alebo do zapekacej misy a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C.
  7. Pečieme 25minút, potom vyberieme, posypeme strúhaným syrom a vrátime ešte na 5 minút do rúry.
  8. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou alebo nadrobno pokrájanou jarnou cibuľkou.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Marhuľové knedlíky

Príprava

  1. Do misky nasypeme krupicu s práškom do pečiva, rozklepneme vajce, pridáme tvaroh, štipku soli a prilejeme asi polovicu mlieka.
  2. Vypracujeme vláčne cesto. Ak je suché, postupne pridávame zvyšné mlieko.
  3. Vykôstkujeme si marhule a nakrájame ich na štvrtinky.
  4. Do veľkého hrnca dáme variť vodu.
  5. Naplníme knedlíky: odoberáme si malé kúsky cesta, na dlani z nich vytvoríme placku a zabalíme do nej štvrtinu marhule. Marhule musia byť zakryté cestom, aby sa k nim pri varení nedostala voda.
  6. Knedlíky dáme do vriacej vody a varíme asi 5-7 minút. Hotové nám vyplávajú na povrch, vtedy ich môžeme vyloviť dierovanou naberačkou.
  7. Podávame poliate maslom a posypané opraženou a osladenou strúhankou, makom alebo orechmi.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Brauník

braunik_2

Koláč zo známej rodiny brownie urobí radosť nie len všetkým milovníkom čokolády, ale aj tým, ktorí si chcú zamaškrtiť po vegánsky ( bez vajec a mliečnych výrobkov). 

Príprava

braunik_3

  1. Rúru predhrejeme na 180°C.
  2. Rozmixujeme avokádo  s olejom.
  3. Primiešame cukor, vodu a citrónovú šťavu.
  4. V samostatnej miske preosejeme múku a zmiešame s kakaom, sódou bikarbónou a soľou.
  5. Obe zmesi spolu premiešame a pridáme na kocky nakrájanú čokoládu.
  6. Zmes vylejeme do formy  (veľkosti cca 28 x 21 cm) vyloženej papierom na pečenie.
  7. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 20min. Koláč má zostať mierne lepkavý.
  8. Po upečení necháme vychladnúť a trošku stuhnúť.

braunik_4

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Fašírky s dusenou mrkvou

Príprava

 

Fašíirky

 

  1. Uvaríme na drobno nakrájané 1cm fazuľové struky.
  2. Kuracie pečienky očistíme od žíl a čisté mäsko roztlačíme vydličkou.
  3. Všetky ingrediencie zmiešame. Ak sa zmes rozpadá, možeme ju trochu pomixovať
    ponorným mixérom (nie však priveľmi, lebo chceme aby zostali aj celistvejšie kúsky fazuľky)
  4. Urobime malé fašírky a pražíme ich na slabom ohni.

 

Dusená mrkva

 

  1. Do rozpáleného oleja pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu.
  2. Zalejeme vodou a pretlakom a následne necháme dusiť.
  3. Pred koncom okoreníme.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Chłodnik

Chlodnik alebo Chłodnik je polievka, ktorá sa podáva studená. Pripomína španielske gazpacho. Je výborná práve v takýchto horúcich letných dňoch. Chłodnik sa robí z uhoriek alebo z mladej cvikly (takej, ktora má ešte jedlé, chrumkavé lístky) a kefíru/acidka/kyslého mlieka. Odporúčam! Je to najjednoduchšia polievka akú poznám a naozaj chutí výborne.

Príprava

chlodnik3

  1. Umytú cviklu bez šupy nakrájame na kúsky veľké 1 cm. Nakrájanú cviklu vkladáme do vriaceho vývaru a varíme 7 minút na malom ohni.
  2. Lístie nakrájame na 2 cm kusy, pridáme k vývaru a necháme variť ďalšie 3 minúty. Polievku odložíme zo sporáku. Pridáme citrónovú šťavu a jablkový ocot. Necháme polievku úplne vychladnúť.
  3. Pridáme kyslé mlieko (alebo kefír), nasekaný kôpor, nasekanú reďkovku a vyymiešame.
  4. Na záver pridáme soľ, mleté čierne korenie. Rozlejeme na taniere a ozdobíme polovičkou vajíčka. Dobrú chuť!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Bylinkový chlieb

Príprava

 

Bylinkové maslo

  1. Do rozpusteného masla pridáme rozpučený cesnak a na drobno nasekané bylinky.

 

Chlieb

  1. Do múky pridáme jogurt, 2 vajcia, soľ, cukor, droždie a roztopené maslo. Umiesime cesto a necháme  odpočinúť cca 30 min.
  2. Keď je cesto odpočinuté, rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm.
  3. Rozvaľkané cesto pretrieme bylinkovím maslom.
  4. Cesto nakrájame na 5-6 pásikov, ktoré potom skladáme na seba a znovu pokrájame na menšie kocky. _DSC0050
  5. Nakrájané kocky poukladáme do formy, ktorú sme si predtým vymastili a posypali múkou. _DSC0055
  6. Cesto natrieme 1 vajíčkom, dáme piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov .

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Pečené papriky aka Insalata di peperoni arrosto

Táto vec ma strašne baví. Priprava je veľmi jednoduchá, využiteľné v rôznych situáciach s rôznymi druhmi jedál. Vhodné ako príloha k mäsu na grilovačke, do wrapu, hotdogu, hambáču, na pizzu, do cestovín, na antipasti, tapas, pinchos…

Príprava

  1. Papriky umyjeme, osušíme a dáme do vopred vyhriatej trúby alebo na gril alebo na priamy oheň zprudka pripiecť.  Na sucho bez oleja a bez prísad. Doležité je aby sa šupka úplne spiekla, až do čierna.
  2. Takto pripečené papriky dáme do misy a okamžite prikryjeme alobalom alebo potravinárskou fóliou, tak aby sa para nedostala von. Necháme oddýchnuť cca 5 minút.
  3. Sparené papriky ošúpeme, očistíme od jadierok a nakrájame na tenšie rezance do jednej misy.
  4. Pridáme olivový olej, morskú soľ, čierne korenie, čerstvý nakrájaný koriander, jeden nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku, vyžmýkame šťavu z polovice limetky a “prihrejeme“ trochou suchého chilli.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Bravčová roláda

Príprava

  1. Osmažíme pór a špenát na oleji, potom zmiešame s tvarohom a nivou. Posolíme.
  2. Naklepeme bravčové mäso, posolíme a pokoreníme.
  3. Naskladáme  plátky slaniny, pridáme plnku a zrolujeme do fólie (konce fólie musia byť dlhšie aby sme ich mohli zaviazať)rolada1
  4. Postavíme si hrniec s vodou, privedieme k varu a vložíme rolády. Varíme na miernom ohni cca 30-40 min.
  5. Necháme vychladnúť a možme servírovať.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Brownie muffin

Príprava

  1. Predhrejeme si rúru na 180°C a vyložíme plech papierom na pečenie. Ideálna veľkosť plechu je 25 x 25 cm, prípadne použijeme plech na muffiny vyložený košíkmi.
  2. Nalámanú čokoládu a maslo spolu rozpustíme nad vodným kúpeľom, až kým zmes nie je hladká. Necháme mierne vychladnúť.
  3. V samostatnej miske zmiešame kakaový prášok, múku s kypriacim práškom a cukor.
  4. Suchú zmes postupne pridávame k čokoládovej a všetko spolu premiešame.
  5. Na záver pridáme rozšlahané vajcia a dobre zamiešame, až kým nebude mať zmes hodvábnu konzistenciu.
  6. Cesto vylejeme do formy na pečenie, alebo rozdelíme do muffinového plechu (z tejto dávky cesta vyjde cca 45 muffinov o priemere 5cm).
  7. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25 až 30 minút.
  8. Po upečení a vyhladnutí kombinujeme s čerstvým ovocím. Ak chceme aby bolo brownies na povrchu chrumkavé a vo vnútri vláčne, po upečení a vychladnutí ho dáme na pár hodín do chladničky.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0