Letný šalát s panenkou a mandľami
Úvod
Stará múdrosť hovorí, že dobrý šalát, nikdy nieje zlý. Ja mám šalát rád, ak je s niečim, čo ma naozaj zasýti. Ryby, grilovaná zelenina, kozí alebio iný syr, pizza, pizzaiola, bruschetta, pečené zemiaky, hranolky alebo mäsko ako v tomto prípade. V kombinácii s čerstvým špenátom, opraženými mandľami a dobrým vínkom – ňhéni o čom. Pozor si ale treba dať na to, aby sme mäsko pri príprave nevysušili. V popise postupu sa pokúsim jednoducho vysvetliť ako na to. Veľkú rolu hraje aj to akým spôsobom šalát ochucujeme. Na toto mám tiež jednu užitočnú radu.
Príprava
Dressing
- Všetky ingrediencie (olivový olej, bazalku/ bylinky, ½ strúčika cesnaku, citrónovu šťavu, sójovú omáčku, med, morskú soľ a čerstvé mleté čierne korenie ) dáme do hlbokej misky a poriadne rozmixujeme ručným alebo iným mixérom.
- Hotový mix prelejeme do omáčkovej fľaše. Takto pripravený dressing môžeme odložiť do chladničky, v ktorej nám vydrží cca 10 dní.
- Používame na šaláty, mozzarelu di bufala, do sendvičov, ako dochucovadlo omáčok, na steaky, ryby, zeleninu a podobne.
Šalát
- Špenát, paradajky, cibuľku umyjeme a necháme odkvapkať. Avokádo rozkrojíme na polovicu, ošúpeme a nakrájame na plátky. Takisto aj paradajky.
- Špenát, paradajky a avokádo rozdelíme na porcie do tanierov v ktorých budeme servírovať. Pridáme dressing. Nemiešame aby sa nám avokádo a paradajky nerozpadli. Nesolíme!
- Madľové lupienky orestujeme na troške oleja, kým nechytia zlatistú farbu. Vysypeme na tanierik a necháme vychladnúť.
- Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na 0,5 cm hrubé plátky. Rozložíme vedľa seba, z oboch strán posolíme a okoreníme. Mäso pred opekaním by nemalo byť studené. Je dobré ak sa vyberie s chladničky trochu skôr a po nakrájaní si trochu odpočinie na teplejšom mieste. Nie dlho, cca 10 minút.
- Rozohrejeme si panvicu, musí byť veľmi horúca. Pridáme trošku olivového oleja a sprudka medajlonky opečieme. Mäso netreba často otáčať. Ideálne len raz. Pečieme sprudka cca 2 minúty z každej strany.
- Keď je mäso skoro hotové, pridáme neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré čepeľou noža jemne roztlačíme. Tak aby ostali pokope. Hodíme ich k mäsu, pridáme plátok masla a pofrkáme troškou bieleho vína. Stále na silnom ohni. Všetko to musí sičať, no nie horieť. Panvicu jemne nakloníme a mäso chvílu polievame šťavou.
- Hotové medailónky poukladáme na vopred pripavený mix špenátu, paradajok a avokáda.
- Posypeme posekanou jarnou cibuľkou a opraženými mandľovými lupienkami. Pokvapkáme trochou štavy z výpeku.
- Podávame samostatne alebo so zapečenou cesnakovou bagetou, bruschettou alebo bylinkovými krutónmy.
- Na stole by nemal chýbať mlynček na čierne korenie, morskú soľ, dressing a vinegar.
- Víno!
Marhuľové knedlíky
Príprava
- Do misky nasypeme krupicu s práškom do pečiva, rozklepneme vajce, pridáme tvaroh, štipku soli a prilejeme asi polovicu mlieka.
- Vypracujeme vláčne cesto. Ak je suché, postupne pridávame zvyšné mlieko.
- Vykôstkujeme si marhule a nakrájame ich na štvrtinky.
- Do veľkého hrnca dáme variť vodu.
- Naplníme knedlíky: odoberáme si malé kúsky cesta, na dlani z nich vytvoríme placku a zabalíme do nej štvrtinu marhule. Marhule musia byť zakryté cestom, aby sa k nim pri varení nedostala voda.
- Knedlíky dáme do vriacej vody a varíme asi 5-7 minút. Hotové nám vyplávajú na povrch, vtedy ich môžeme vyloviť dierovanou naberačkou.
- Podávame poliate maslom a posypané opraženou a osladenou strúhankou, makom alebo orechmi.
Brauník
Koláč zo známej rodiny brownie urobí radosť nie len všetkým milovníkom čokolády, ale aj tým, ktorí si chcú zamaškrtiť po vegánsky ( bez vajec a mliečnych výrobkov).
Príprava
- Rúru predhrejeme na 180°C.
- Rozmixujeme avokádo s olejom.
- Primiešame cukor, vodu a citrónovú šťavu.
- V samostatnej miske preosejeme múku a zmiešame s kakaom, sódou bikarbónou a soľou.
- Obe zmesi spolu premiešame a pridáme na kocky nakrájanú čokoládu.
- Zmes vylejeme do formy (veľkosti cca 28 x 21 cm) vyloženej papierom na pečenie.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 20min. Koláč má zostať mierne lepkavý.
- Po upečení necháme vychladnúť a trošku stuhnúť.
Fašírky s dusenou mrkvou
Príprava
Fašíirky
- Uvaríme na drobno nakrájané 1cm fazuľové struky.
- Kuracie pečienky očistíme od žíl a čisté mäsko roztlačíme vydličkou.
- Všetky ingrediencie zmiešame. Ak sa zmes rozpadá, možeme ju trochu pomixovať
ponorným mixérom (nie však priveľmi, lebo chceme aby zostali aj celistvejšie kúsky fazuľky) - Urobime malé fašírky a pražíme ich na slabom ohni.
Dusená mrkva
- Do rozpáleného oleja pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu.
- Zalejeme vodou a pretlakom a následne necháme dusiť.
- Pred koncom okoreníme.
Chłodnik
Chlodnik alebo Chłodnik je polievka, ktorá sa podáva studená. Pripomína španielske gazpacho. Je výborná práve v takýchto horúcich letných dňoch. Chłodnik sa robí z uhoriek alebo z mladej cvikly (takej, ktora má ešte jedlé, chrumkavé lístky) a kefíru/acidka/kyslého mlieka. Odporúčam! Je to najjednoduchšia polievka akú poznám a naozaj chutí výborne.
Príprava
- Umytú cviklu bez šupy nakrájame na kúsky veľké 1 cm. Nakrájanú cviklu vkladáme do vriaceho vývaru a varíme 7 minút na malom ohni.
- Lístie nakrájame na 2 cm kusy, pridáme k vývaru a necháme variť ďalšie 3 minúty. Polievku odložíme zo sporáku. Pridáme citrónovú šťavu a jablkový ocot. Necháme polievku úplne vychladnúť.
- Pridáme kyslé mlieko (alebo kefír), nasekaný kôpor, nasekanú reďkovku a vyymiešame.
- Na záver pridáme soľ, mleté čierne korenie. Rozlejeme na taniere a ozdobíme polovičkou vajíčka. Dobrú chuť!
Bylinkový chlieb
Príprava
Bylinkové maslo
- Do rozpusteného masla pridáme rozpučený cesnak a na drobno nasekané bylinky.
Chlieb
- Do múky pridáme jogurt, 2 vajcia, soľ, cukor, droždie a roztopené maslo. Umiesime cesto a necháme odpočinúť cca 30 min.
- Keď je cesto odpočinuté, rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm.
- Rozvaľkané cesto pretrieme bylinkovím maslom.
- Cesto nakrájame na 5-6 pásikov, ktoré potom skladáme na seba a znovu pokrájame na menšie kocky.
- Nakrájané kocky poukladáme do formy, ktorú sme si predtým vymastili a posypali múkou.
- Cesto natrieme 1 vajíčkom, dáme piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov .
Bravčová roláda
Príprava
- Osmažíme pór a špenát na oleji, potom zmiešame s tvarohom a nivou. Posolíme.
- Naklepeme bravčové mäso, posolíme a pokoreníme.
- Naskladáme plátky slaniny, pridáme plnku a zrolujeme do fólie (konce fólie musia byť dlhšie aby sme ich mohli zaviazať)
- Postavíme si hrniec s vodou, privedieme k varu a vložíme rolády. Varíme na miernom ohni cca 30-40 min.
- Necháme vychladnúť a možme servírovať.
Brownie muffin
Príprava
- Predhrejeme si rúru na 180°C a vyložíme plech papierom na pečenie. Ideálna veľkosť plechu je 25 x 25 cm, prípadne použijeme plech na muffiny vyložený košíkmi.
- Nalámanú čokoládu a maslo spolu rozpustíme nad vodným kúpeľom, až kým zmes nie je hladká. Necháme mierne vychladnúť.
- V samostatnej miske zmiešame kakaový prášok, múku s kypriacim práškom a cukor.
- Suchú zmes postupne pridávame k čokoládovej a všetko spolu premiešame.
- Na záver pridáme rozšlahané vajcia a dobre zamiešame, až kým nebude mať zmes hodvábnu konzistenciu.
- Cesto vylejeme do formy na pečenie, alebo rozdelíme do muffinového plechu (z tejto dávky cesta vyjde cca 45 muffinov o priemere 5cm).
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25 až 30 minút.
- Po upečení a vyhladnutí kombinujeme s čerstvým ovocím. Ak chceme aby bolo brownies na povrchu chrumkavé a vo vnútri vláčne, po upečení a vychladnutí ho dáme na pár hodín do chladničky.