Foodman v Madride

Rozhovor s Michalom Kordošom zakladateľom konceptu FOODMAN o jeho ceste na MADRID FUSIÓN 2016.

Mohol by si sa nám v skratke predstaviť?

Volám sa Michal Kordoš a aktívne sa venujem gastronómii od svojich 13-tich rokov. Vyštudoval som bilingválne gymnázium a neskôr navštevoval vysokú školu zameranú na biznis, čiže som skúsenosti zbieral prostredníctvom praxe a stáží v zahraničí. Túto skutočnosť hodnotím ako veľkú výhodu, mám možnosť nahliadnuť k vareniu z trochu iného pohľadu.

Ako by si popísal gastronomickú konferenciu Madrid Fusión ktorej si sa nedávno zúčastnil?

Táto udalosť ktorá sa koná raz ročne v hlavnom meste Španielska  je jedna z najvýznamnejších, čo sa svetových trendov a osobností v rámci gastronómie týka. Nikde inde na svete nemáte možnosť zažiť takú vysokú koncentráciu kulinárskych talentov. Hlavné prednášky a workshopy sú sprevádzané prezentáciami rôznych produktov a technologických postupov, degustáciami a diskusiami. Sú to tri naozaj intenzívne a nabité dni ktoré sú určené nielen pre odbornú verejnosť, ale každého nadšenca do gastronómie a kultúry stravovania.

Priblížiš čitateľom ako sa zrodil napád ísť na jednu z najväčích kulinárskych konferencii v Európe ?

Keďže sa svoje skúsenosti snažím naberať najmä v zahraničí a doteraz vždy len formou stáže v reštauráciach, prirodzene ma veľmi lákali aj iné koncepty. Gastronomické konferencie sú veľmi komplexné podujatia a človek tam má možnosť nielen sa veľa naučiť a načerpať veľa inšpirácie, ale aj stretnúť tých najpovolanejších, čo sa tohoto odvetvia týka. Naskytla sa mi možnosť sa zúčastniť práve Madrid Fusion, a takáto ponuka sa predsa neodmieta. Človek ešte týždne po konferencii spracuváva všetký dáta ktoré za ten čas nazbieral. Toľko vnemov na jednom mieste je naozaj náročné príjmať tri dni vkuse 🙂

Atmosféra Madrid Fusion tvojim pohľadom?

Aj človeka bez vzťahu ku gastronómii pohltí tá neskutočná energia, ktorú v tom čase a na tom mieste cítiť všade naokolo. Už len pocit, že v tie dané dni je centrom svetovej gastronómie práve Madrid Fusion, mekka kulinárskej elity, vyvoláva zimomriavky. Odtiaľ je jednoducho nemožné odísť bez toho aby to nezanechalo stopy nad spôsobom, akým rozmýšľame nad jedlom a stravovaním ako takým.

Atmosféra Madrid Fusión. Foto Marek Ladiver

Atmosféra Madrid Fusión. Foto Marek Ladiver

Ako vidíš ty Madrid  a jeho pohľad na trend modernej gastronómie ?

Španielsko ako také patrí posledné dve dekády medzi veľmoci v rámci svetovej gastronomickej scény. Či už legenda menom El Bulli alebo momentálne najlepšia reštaurácia sveta En Celler De Can Roca, sa výrazne podpísali na formovaní vývoja trendov vo varení. Madrid ako hlavné mesto tým pádom nijako nezaostáva. Koncentrácia tapas barov, teda podnikov špecializujúcich sa na tradičné pochúťky ako šunka jamón serrano alebo zemiaková tortilla, je v Madride naozaj vysoká a aj šéfkuchári špičkových reštaurácíi sa pokúšajú tento osvedčný koncept zmodernizovať a inovovať. Dokonca začínajú byť tapas bary oceňované hviezdami od sprievodcu Michelin, čo bolo kedysi niečo nepredstaviteľné pre podniky zamerané na bežných ľudí s uvoľnenou atmosférou. 

Joan Roca, svetoznámy katalánsky šéfkuchár z momentálne najlepšej reštaurácie sveta En Celler De Can Roca, počas svojho vystúpenia na Madrid Fusión. Foto: Madrid Fusión

Jedlo, ktoré si určite nenechajte ujsť ak budete v Madride ?

Rozhodne Pan Con Tomate a k tomu Jamón Serrano. Je to to najjednoduchšie jedlo ktoré tu dostanete, ale keď sú použité kvalitné suroviny, nieje nič lepšie. Čerstvá prekrojená bageta s popučenými paradajkami a olivovým olejom a ktomu sušená šunka z prasiatka. K tomu svieže miestne čapované pivo a o autentický tapas zážitok máte postarané. (smiech)

Ako by si porovnal kultúru stravovania sa v Bratislave s Madridom ?

Kultúra stravovania v Madride je takmer identická so Španielskom a celkovo s Južnou Európou, kde sú okolo stravovania a jedla zapletené silné tradície a zvyky, nieje to len akt zasýtenia ale to spoločenská udalosť pri ktorej sa ľudia stretávajú buď u seba doma ale aj v značnej miere v reštauráciach, čo je už na prvý pohľad cítiť a je to pevnou súčasťou miestnej kultúry, a to nielen stravovania.

Máme sa tešiť na pop up event FOODMAN, ktorý bude reflektovať na tvoj zážitok z Madridu ? 

Určite áno, najmä čo sa týka technologických postupov a filozofie ktorú Madrid Fusion propaguje. Pop-upy od Foodmana sa budú vždy niesť v duchu aktuálnej tématiky v danom období. Máme tu jar kedy všetko ožíva, tak som možno trochu poodhalil zameranie najbližšej akcie. (smiech)

Najväčší zážitok o ktorý by si sa rád podelil ?

Mať ako jeden z prvých možnosť sa zúčastniť rozhovoru s Massimom Botturom, talianskou ikonou svetovej gastronómie a európskym šéfkuchárom roka 2015. Počúvať jeho múdrosti, zážitky a skúsenosti od tak charizmatického a zároveň pokorného človeka, je jeden z tých najvzácnejšich momentov, a to nielen v rámci Madrid Fusion konferencie.

Pripravil Mark Ladiver

 

Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím

Ako sa Vám to páči?