Archív

Kura so zeleninou

Úvod

Kura máme radi a len čo sa skončí zima a začne byť teplo, nejako automaticky vypúšťame ťažké prílohy ako sú knedle či zemiaky. Zeleninové šaláty sú super, ale dusená zelenina tiež. Tak si ju robíme rovno v jednom plechu.

Postup

  1. Kura si naporcujte, osoľte a okoreňte
  2. Zeleninu nakrájajte na kocky
  3. Zmiešajte na plechu s olejom
  4. Kúsky kuraťa poukladajte na vrch zeleniny
  5. Prikryte alobalom a dajte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte/duste asi 70 minút, potom odokryte a dopečte ešte asi 10 – 15 minút

Vajíčková tlačenka

Úvod

Vajíčková tlačenka sa robí najmä na Veľkú noc, ale môžete si ju pripraviť kedykoľvek. Ja som zvolila silikonové formy na mafiny, servírovala som ich ako drobné predjedlo. Tradične sa dáva do formy na srnčí chrbát. Silikónové formy jemne vytrite maslom alebo olejom, lepšie sa bude vyberať. Kovové vysteľte fóliou.

Postup

  1. Všetky suroviny nakrájajte na drobnejšie kúsky, dochuťte, premiešajte s majonézou.
  2. Želatínu pripravte podľa návodu v náleve z uhoriek alebo zo zeleniny.
  3. Všetko spolu zmiešajte a dajte do chladničky aspoň na tri hodiny, najlepšie cez noc.
  4. Ak budete dávať do mafinových formičiek, na spodok môžete uložiť plátok vajíčka v celku, bude to dobre vyzerať.

 

Špaldové bryndzovníky

Postup

  1. Zemiaky so šupkou poriadne umyjeme a dáme variť do osolenej vody.
  2. Keď sú mäkké a vychladnú, popučíme ich vidličkou.
  3. Pridáme k nim bryndzu a zmiešame.
  4. Do misky nasypeme múku a posolíme. Zamiešame a v strede urobíme jamku. Do nej nalejeme vlažné mlieko, ocukríme a rozdrobíme doň droždie.
  5. Necháme asi 15 minút kvasiť.
  6. Potom prilejeme olej a poriadne vymiesime.
  7. Keď je vymiesené, necháme ho asi 30 minút kysnúť prikryté utierkou.
  8. Cesto vyvaľkáme na cca polcentimetrovú hrúbku a vykrajujeme krúžky.
  9. Na ne dáme kôpku bryndzovo-zemiakovej plnky a vytvarujeme guľku. ​Pozor na množstvo plnky, ja som dala viac a pri pečení sa tlačila von.
  10. Z guľky spravíme placku a dáme na plech.
  11. Plný plech dáme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 stupňoch Celzia.
Špaldové bryndzovníky

Špaldové bryndzovníky

Hriatô

Úvod

Hriatô je v našej rodine tradičným prípitkom na Vianoce, alebo na Silvestra, celkovo výborne zahreje počas zimných mesiacov, pri zabíjačkách, po lyžovačke, alebo pri prechladnutí.

Pri jeho príprave sa nedoporučuje šetriť ingredienciami, pretože potom to nebude ono 🙂

Postup

  1. V dostatočne veľkom hrnci maslo iba rozpustíme, nepražíme.
  2. Rozpustené maslo zasypeme cukrom a za stáleho miešania karamelizujeme do hnedej farby (ani svetlej, ani tmavej 🙂
  3. Pred ďalším krokom je veľmi dôležité vypnúť plyn na celom šporáku, kvôli bezpečnosti, aby sa nám obsah hrnca nevznietil.
  4. Prilejeme do hrnca vodku, nápoj bude chvíľku prskať a bublať. Karamel nám stuhne, ale to nevadí, trpezlivým miešaním sa roztopí.
  5. Opäť zapneme šporák na mierny stupeň a za stáleho miešania rozpúšťame karamel, dôležité je aby sme hriatô nevarili.
  6. Keď je všetko rozpustené, odstavíme zo šporáka, nalejeme do pohárikov horúce a hneď podávame, nápoj sa musí piť teplý.
  7. Ak sa nám náhodou 🙂 niečo zvýši, vlejeme to do fľaše, hriatô sa dá takto skladovať aj niekoľko dní aj týždňov. Po vychladnutí sa maslo oddelí a stuhne. Pri opätovnom podávaní stačí fľašu vložiť do vyššieho užšieho hrnca, kam nalejeme vodu, vrchnák od fľaše uvoľníme a takto hriatô znova ohrejeme, premiešame a teplé podávame.
Hriatô

Hriatô

Hrnčekové knedle podľa pani Jitky

Úvod

V 90. rokoch vychádzal v Bratislave česko-slovenský týždenník Mosty, ktorý vychádzal v obidvoch jazykoch. V redakcii pracovali aj Česi a hospodárkou bola pani Jitka, ktorá v čase uzávierky, keď sa nestíhalo ísť na obed, priniesla niečo dobré.
A raz to bola sviečková s týmito úžasnými knedľami.
Manžel prišiel nadšený s receptom a hneď ho aj vyskúšal. Osvedčil sa a podávame ho zvyčajne k sviečkovej alebo, ako je aj teraz na fotke, s hovädzím gulášom.

Postup v bodoch

  1. Rohlíky nakrájajte na kocky.
  2. V mise zmiešajte všetky položky, nakoniec pridajte rohlíky. Tie môžete predtým ešte opražiť na oleji alebo masle, ale nemusíte.
  3. Olejom alebo iným tukom vymastiete raňajkov= hrnčeky a naplňte ich zmesou asi do troch štvrtín.
  4. Postavte do hrnca s vriacou vodou a varte 30 minút.
  5. Nechajte trochu vychladnúť a vyklopte.
Hrnčekové knedle podľa pani Jitky

Hrnčekové knedle podľa pani Jitky

Mliečne keksíky

Úvod

Základ tohto receptu som si priniesla z môjho milovaného Talianska. Trochu som ho obmenila a pridala k základu citrónovú kôru a šťavu. Myslím si, že práve tá príjemne doplní chuť kondenzovaného mlieka. Citrónovú kôru a šťavu si môžete dať podľa chuti viac, alebo menej je to len na vás.
V našej rodine sú tieto sušienky obľúbené a starší syn sa ich niekedy nevie dojesť.

Postup

  1. Maslo izbovej teploty si nasekáme na menšie kúsky a dáme do misy.
  2. Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, múku a kondenzované mlieko
  3. Nakoniec postrúhame kôru z citróna a vytlačíme z neho šťavu.
  4. Všetko spolu vypracujeme alebo ručne, alebo pomocou robota. Vzniknuté hladké cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na 30 minút odpočívať do chladničky.
  5. Odložené cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme zhruba na 0,5cm a vykrajujeme tvary aké sa nám páčia.. 🙂
  6. Keksíky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Nakoniec ich potrieme mliekom a dáme piecť na 200 stupňov. Keksíky sa pečú zhruba 10 minút.

 

Anízové sušienky

Úvod

Krehké maslové sušienky a voňavý aníz. Na tieto sušienky nepotrebujete minúť ani veľa času a ani veľa surovín. Najlepšie na tomto recepte je to, že sa dá pri ňom experimentovať. Ak ste milovníkom korenia ako ja, tak tento recept rovnako dobre chutí aj s mletými klinčekmi alebo škoricou.

Tak si uvarte kávu, alebo čaj, upečte sušienky zoberte knihu do ruky a na chvíľku si oddýchnite … 🙂

Postup

  1. Do misy si nasekáme maslo izbovej teploty.
  2. K maslu pridáme pomleté vlašské orechy, práškový cukor, mletý aníz a múku.
  3. Vypracujeme hladké cesto ručne, alebo v mixéri.
  4. S cestom môžeme pracovať ihneď. Tvarujeme rovnaké malé guľôčky (zhruba 10 g)
  5. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú guľôčku roztlačíme vidličkou (najlepšie sa to robí malou dezertnou)
  6. Sušienky pečieme pri 200 stupňoch 12 – 15 minút.
  7. Kým sa pečú pripravíme si cukor na posypanie. Zmiešame 2 PL práškového cukru s polovicou ČL mletého anízu.
  8. Ešte teplé upečené sušienky posypeme pripraveným anízovým cukrom.

 

Kuracie prsia s mozzarellou a hráškovým pyré

Úvod

V novej reštaurácii v Lábe sme mali malú oslavu vo dvojici a okrem iného sme si ako prílohu dali hráškové pyré. Uvedomila som si, že som ho nikdy nevarila, tak reku skúsim. Prsia som mala čerstvé, paradajok veľa na záhrade a mozzarella je tiež vždy v chladničke. Ale hodí sa k nemu vlastne čokoľvek.
Na ozdobu som ešte povarila malé mrkvičky, pripravila karamel z dvoch lyžíc cukru, doň vhodila lyžičku masla a scedenú zeleninu a obalila v karamele.

Postup

  1. Prsia vcelku opatrne nakrájajte tak, aby ste do zárezov mohli na striedačku vkladať na plátky pokrájanú mozzarellu a paradajky.
  2. Mäso osoľte a posypte čiernym korením. Dajte do plechu alebo zapekacej misy, prikryte a asi hodinu nechajte piecť pri teplote 180 stupňov.
  3. Keď je mäso mäkké, odokryte a ešte dopečte. Ja som k mäsu dala ešte piecť oranžové cherry paradajky.DSC_0885

Pyré

  1. Hrášok duste na masle, osoľte, zalejte trochou vody a dovarte do mäkka.
  2. Potom rozmixujte na jemné pyré, dodajte ešte maslo.
  3. Môžete zriediť trochou smotany, ale potom už nebude krásne zelené.

 

Cestoviny so špargľou a orechami

Úvod

Jedného dňa zistíte, že vegetariánske jedlá môžu byť aj chutné. Ha, ha, blbý vtip, ale nemal som lepší po ruke. V každom prípade, odkedy som dospel k tomuto poznaniu, bezmäsité jedlá hrajú v našej kuchyni prím.
Na niektoré prídete tak, že si zadáte tému a potom to jedlo intuitívne vytvoríte. V tomto prípade bola v zadaní špargľa. Nevravím, že to takto nejako už niekto nenavaril, iste, veď ani nevravím, že by sa to malo volať po mne. K spokojnosti som dospel už pri druhom pokuse, po drobnej zmene ingrediencií, ale možno to niekto z vás potiahne k ešte väčšej noblese.

Príprava

  1. V hrnci necháme zovrieť vodu na cestoviny.
  2. Špargľu, očistenú od drevnatých spodkov, nakrájame na zhruba poldruha centimetrové valčeky.
  3. Vlašské orechy podrvíme v mažiari.
  4. Cestoviny dáme variť do osolenej vody s pár kvapkami olivového oleja.
  5. Na panvici rozpustíme maslo s olivovým olejom. Pridáme špargľu, restujeme ju asi 3 minúty na prudšom ohni, okoreníme, osolíme, potom plameň znížime a podusíme ju ešte zhruba 10 minút
  6. K špargli pridáme rozdrvené vlašské orechy, ešte trochu podusíme, vsypeme uvarené cestoviny,  pokvapkáme šťavou z citróna, premiešame a odstavíme z plameňa.
  7. Cestoviny pred podávaním posypeme syrom typu grana.

Marinovaný losos s avokádovým dipom

Úvod

Marinovaný losos je starý recept pochádzajúci už zo stredoveku, kedy túto nasolenú rybu zakopávali rybári do piesku. Lososa pochovali na pár dní

Marinovany losos  je škandinávska špecialita, ktorej príprava trvá dlhšie, ale stojí to za to a bude ozdobou na vašom stole. Nájdete ho na jedálnych lístkoch skoro v každej lepšej reštaurácii..

Príprava

 

Marinovaný losos:

  1. Na filet (na stranu bez kože) vysypeme soľ a cukor, pokvapkáme limetkovou šťavou.
  2. V mažiari rozdrvíme červené korenie a nasypeme na lososa.
  3. Položíme naň aj čerstvý kôpor nasekaný nadrobno.
  4. Celý povrch s cukrom a soľou „vmasírujeme“ do ryby, toto opakujeme každú pol hodinu, až kým sa soľ nerozpustí.
  5. Keď sa soľ a cukor rozpustia, necháme filet odležať cez noc.
  6. Časť s kožou nesolíme, aby nestvrdla, pretože by sa veľmi ťažko krájala.
  7. Na ďalší deň opatrne odstránime kožu z lososa tak aby sme neporušili a neznehodnotili filet lososa.

Avokádový dip:

  1. Avokádo olúpeme, odstránime kôstku  a rozmixujeme na jemnú kašu, pridáme pretlačený strúčik cesnaku a ochutíme limetkovou šťávou, soľou a korením

Losos sa krája na tenučké plátky. Podávame  s avokádovým dipom.