Archív

Anízové sušienky

Úvod

Krehké maslové sušienky a voňavý aníz. Na tieto sušienky nepotrebujete minúť ani veľa času a ani veľa surovín. Najlepšie na tomto recepte je to, že sa dá pri ňom experimentovať. Ak ste milovníkom korenia ako ja, tak tento recept rovnako dobre chutí aj s mletými klinčekmi alebo škoricou.

Tak si uvarte kávu, alebo čaj, upečte sušienky zoberte knihu do ruky a na chvíľku si oddýchnite … 🙂

Postup

  1. Do misy si nasekáme maslo izbovej teploty.
  2. K maslu pridáme pomleté vlašské orechy, práškový cukor, mletý aníz a múku.
  3. Vypracujeme hladké cesto ručne, alebo v mixéri.
  4. S cestom môžeme pracovať ihneď. Tvarujeme rovnaké malé guľôčky (zhruba 10 g)
  5. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú guľôčku roztlačíme vidličkou (najlepšie sa to robí malou dezertnou)
  6. Sušienky pečieme pri 200 stupňoch 12 – 15 minút.
  7. Kým sa pečú pripravíme si cukor na posypanie. Zmiešame 2 PL práškového cukru s polovicou ČL mletého anízu.
  8. Ešte teplé upečené sušienky posypeme pripraveným anízovým cukrom.

 

Kuracie prsia s mozzarellou a hráškovým pyré

Úvod

V novej reštaurácii v Lábe sme mali malú oslavu vo dvojici a okrem iného sme si ako prílohu dali hráškové pyré. Uvedomila som si, že som ho nikdy nevarila, tak reku skúsim. Prsia som mala čerstvé, paradajok veľa na záhrade a mozzarella je tiež vždy v chladničke. Ale hodí sa k nemu vlastne čokoľvek.
Na ozdobu som ešte povarila malé mrkvičky, pripravila karamel z dvoch lyžíc cukru, doň vhodila lyžičku masla a scedenú zeleninu a obalila v karamele.

Postup

  1. Prsia vcelku opatrne nakrájajte tak, aby ste do zárezov mohli na striedačku vkladať na plátky pokrájanú mozzarellu a paradajky.
  2. Mäso osoľte a posypte čiernym korením. Dajte do plechu alebo zapekacej misy, prikryte a asi hodinu nechajte piecť pri teplote 180 stupňov.
  3. Keď je mäso mäkké, odokryte a ešte dopečte. Ja som k mäsu dala ešte piecť oranžové cherry paradajky.DSC_0885

Pyré

  1. Hrášok duste na masle, osoľte, zalejte trochou vody a dovarte do mäkka.
  2. Potom rozmixujte na jemné pyré, dodajte ešte maslo.
  3. Môžete zriediť trochou smotany, ale potom už nebude krásne zelené.

 

Cestoviny so špargľou a orechami

Úvod

Jedného dňa zistíte, že vegetariánske jedlá môžu byť aj chutné. Ha, ha, blbý vtip, ale nemal som lepší po ruke. V každom prípade, odkedy som dospel k tomuto poznaniu, bezmäsité jedlá hrajú v našej kuchyni prím.
Na niektoré prídete tak, že si zadáte tému a potom to jedlo intuitívne vytvoríte. V tomto prípade bola v zadaní špargľa. Nevravím, že to takto nejako už niekto nenavaril, iste, veď ani nevravím, že by sa to malo volať po mne. K spokojnosti som dospel už pri druhom pokuse, po drobnej zmene ingrediencií, ale možno to niekto z vás potiahne k ešte väčšej noblese.

Príprava

  1. V hrnci necháme zovrieť vodu na cestoviny.
  2. Špargľu, očistenú od drevnatých spodkov, nakrájame na zhruba poldruha centimetrové valčeky.
  3. Vlašské orechy podrvíme v mažiari.
  4. Cestoviny dáme variť do osolenej vody s pár kvapkami olivového oleja.
  5. Na panvici rozpustíme maslo s olivovým olejom. Pridáme špargľu, restujeme ju asi 3 minúty na prudšom ohni, okoreníme, osolíme, potom plameň znížime a podusíme ju ešte zhruba 10 minút
  6. K špargli pridáme rozdrvené vlašské orechy, ešte trochu podusíme, vsypeme uvarené cestoviny,  pokvapkáme šťavou z citróna, premiešame a odstavíme z plameňa.
  7. Cestoviny pred podávaním posypeme syrom typu grana.

Marinovaný losos s avokádovým dipom

Úvod

Marinovaný losos je starý recept pochádzajúci už zo stredoveku, kedy túto nasolenú rybu zakopávali rybári do piesku. Lososa pochovali na pár dní

Marinovany losos  je škandinávska špecialita, ktorej príprava trvá dlhšie, ale stojí to za to a bude ozdobou na vašom stole. Nájdete ho na jedálnych lístkoch skoro v každej lepšej reštaurácii..

Príprava

 

Marinovaný losos:

  1. Na filet (na stranu bez kože) vysypeme soľ a cukor, pokvapkáme limetkovou šťavou.
  2. V mažiari rozdrvíme červené korenie a nasypeme na lososa.
  3. Položíme naň aj čerstvý kôpor nasekaný nadrobno.
  4. Celý povrch s cukrom a soľou „vmasírujeme“ do ryby, toto opakujeme každú pol hodinu, až kým sa soľ nerozpustí.
  5. Keď sa soľ a cukor rozpustia, necháme filet odležať cez noc.
  6. Časť s kožou nesolíme, aby nestvrdla, pretože by sa veľmi ťažko krájala.
  7. Na ďalší deň opatrne odstránime kožu z lososa tak aby sme neporušili a neznehodnotili filet lososa.

Avokádový dip:

  1. Avokádo olúpeme, odstránime kôstku  a rozmixujeme na jemnú kašu, pridáme pretlačený strúčik cesnaku a ochutíme limetkovou šťávou, soľou a korením

Losos sa krája na tenučké plátky. Podávame  s avokádovým dipom.  

Írsky Bailey’s Cheesecake

Úvod

K lahodnej chuti dobrej kávy neodmysliteľne patrí koláč.

Tak ako ja, aj moji kolegovia, ho milujeme, pretože sa s ním veľmi dobre pracuje. Dobre nesie chute rozmanitých ingrediencií a fantázii sa pri ňom medze nekladú.

Na našich cestách po svete sme ochutnali množstvo cheesecakov, aby sme objavili tajomstvo tohto tradičného „syrového” koláča z creamcheesu, ozvláštneného rôznymi chuťovými variácami.

Cheese je koláčik, ktorého veľká výhoda spočíva v tom, že sa v ňom dajú kombinovať rôzne chute, a teda je možné ho absolútne prispôsobiť aktuálnemu ročnému obdobiu.

Nakoľko dlhé roky žijem vÍIrskom Dubline dnes vám ponúknem ten nás Írsky Cheescake.

Príprava

  1. Pomleté linecké keksíky zmiešame s rozpusteným maslom.
  2. Zmes naukladáme na spodok tortovej formy.
  3. Smotanu  so syrom a  cukrom  zmiešame a vyšľaháme do peny,  pridáme rozpustenú želatinu a 20 ml írskeho likéru.
  4. Pokiaľ sa rozhodnete pre dvojitú vrstvu krémov, odoberte ½ krému a primiešajte doň 50 g čokoládového prášku.
  5. Zmes pridáme do tortovej formy, alebo do individuálnych foriem a necháme vychladiť a stuhnúť v chladničke na  12 hodín.
  6. Dekorujte podla svojej fantázie černicami, ríbezľami alebo jahodami.

Jemný jablkový koláč

Úvod

Jednoduchý a rýchly koláčik, ktorý vykúzlite z minimálneho množstva surovín.

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 200°C, okrúhlu formu vyložíme papierom na pečenie.
  2. Jablká olúpeme, nakrájame na mesiačiky a polejeme citrónovou šťavou.
  3. Jogurt, kryštálový a vanilkový cukor, vajcia a olej zmiešame.
  4. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
  5. Cesto vylejeme a rozotrieme na pripravený plech. Na cesto poukladáme jablká (povtláčame ich užšou stranou kolmo na dno plechu) a posypeme ich škoricovým cukrom. Nevadí, ak jablká trčia, cesto sa pri pečení nadvihne.
  6. Pečieme približne 40 minút.
  7. Krájame a servírujeme až po úplnom vychladnutí.

Laskonky

Úvod

Už roky som sa chystala na laskonky, nikdy som si netrúfla. Minule som však vyskúšala tortu Pavlovovej, hoci ju zrejme poznáme skôr ako Pavlova torta alebo torta Pavlova. Je však pomenovaná po ruskej baleríne Anne Pavlovovej, ktorú na jej počesť pripravil počas jej návštevy Nového Zélandu miestny cukrár. Potom som skúsila pusinky a odtiaľ bol len krok k laskonkám. A povedala som si, že musia byť aj s tým úžasným maslovým krémom s karamelom a kávou.
Dokonalé vizážou síce neboli, ale chuťou áno. Musím sa prinútiť kúpiť si formu.

Postup

  1. Bielky vyšľaháme nad parou s krupicovým cukrom a štipkou soli do tuhej peny pokým nebude krásny lesklý a tuhý sneh.
  2. Necháme trochu vychladnúť.
  3. Opatrne primiešame pomleté orechy.
  4. Na plech dáme papier a ozdobným vrecúškom nastriekame laskonky alebo dáme sneh lyžicou do foriem.
  5. Do vyhriatej rúry na 130 stupňov Celzia vložíme plech, pečieme asi 20 minút, potom stiahneme rúru na 100 stupňov a dopekáme asi 35 – 40 minút.
  6. Necháme vychladnúť.

Krém

  1. Približne 2 polievkové lyžice práškového cukru rozpustíme na karamel v hlbšej panvici, neprepáľte ho.
  2. Prilejeme kávu a mlieko a privedieme do varu, pokým sa karamel nerozpustí.
  3. Prisypte múku a uvarte puding, poriadne nechajte vychladnúť.
  4. Vymiešajte zmäknuté maslo a cukor a po lyžiciach pridávajte a zašľahajte puding.
  5. Do vrecka na zdobenie dajte krém a nanášajte na laskonku, druhou priklopte. Môžete aj poprskať čokoládou.

 

Makovec s citrónovou polevou

Úvod

Ak máte radi mak, určite vyskúšajte tento jednoduchý koláčik.

Postup

  1. Mletý mak dáme do misy a zalejeme hrnčekom horúceho mlieka. Necháme hodinu nabobtnať.
  2. Rúru rozohrejeme na 170 °C, malú okrúhlu formu (cca 20 cm) vymažeme maslom a vysypeme múkou.
  3. K maku pridáme oba druhy cukru, múky zmiešanú s práškom do pečiva a žĺtky.
  4. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme pevný sneh, ktorý jemne vmiešame do makového cesta.
  5. Pečieme približne 50 minút.
  6. Po vychladnutí polejeme polevou, ktorú vymiešame z preosiateho práškového cukru a citrónovej šťavy (na 100g cukru približne 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, množstvo korigujeme podľa konzistencie).

Bryndzový koláč

Úvod

Biele zlato alias bryndza je bomba plná probiotík, tzv. prírodná konzerva, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka.

V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda priateľských baktérií mliečneho kvasenia. Najviac prospešná je nepasterizovaná, preto si ju najradšej doprajeme ako nátierku na kváskovom chlebíku.

Ak si chcete prinavrátiť tradície, vyskúšajte tento tradičný bryndzový koláč z kysnutého cesta.

Príprava

  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a na teplom mieste necháme vzísť kvások.
  2. Vo väčšej miske zmiešame špaldovú a pšeničnú múku, soľ, vajíčko a olej. Pridáme kvások a z cesta vypracujeme rukou pružné nelepivé cesto. Ak je to potrebné pridáme mlieko alebo múku, podľa toho, čo potrebujeme.
  3.  Cesto poprášime múkou, misku prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Potom cesto vyvaľkáme na placku a položíme na plech, ktorý sme si vyložili papierom na pečenie.
  4.  V miske vymiešame bryndzu s kyslou smotanou, osolíme a okoreníme podľa chuti a natrieme na cesto na plechu.
  5. Posypeme sušeným kôprom (ak máme čerstvý kôpor posypeme ním koláč až po upečení)  a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na približne 35 minút. Pečieme, kým okraje cesta nebudú zlatisté.
  6. Po upečení posypeme nasekanou jarnou cibuľkou a už len vychutnávame tradičnú bryndzovú dobrotu!

 

Špenátové palacinky

Úvod

Palacinky naslano sú u nás žiadané, ale v poslednom čase ich robíme z celozrnnej múky.

Postup

V mise zmiešajte všetky položky a vypracujte palacinkové cesto – myslite na to, že celozrnná múka trochu nabobtná, čiže ak sa vám časom bude zdať cesto husté, pokojne zrieďte mliekom. Môžete plniť syrom, bryndzou, udusenými kuracími pečienkami alebo všetkým, čo máte radi.