Archív

Marinovaný losos s avokádovým dipom

Úvod

Marinovaný losos je starý recept pochádzajúci už zo stredoveku, kedy túto nasolenú rybu zakopávali rybári do piesku. Lososa pochovali na pár dní

Marinovany losos  je škandinávska špecialita, ktorej príprava trvá dlhšie, ale stojí to za to a bude ozdobou na vašom stole. Nájdete ho na jedálnych lístkoch skoro v každej lepšej reštaurácii..

Príprava

 

Marinovaný losos:

  1. Na filet (na stranu bez kože) vysypeme soľ a cukor, pokvapkáme limetkovou šťavou.
  2. V mažiari rozdrvíme červené korenie a nasypeme na lososa.
  3. Položíme naň aj čerstvý kôpor nasekaný nadrobno.
  4. Celý povrch s cukrom a soľou „vmasírujeme“ do ryby, toto opakujeme každú pol hodinu, až kým sa soľ nerozpustí.
  5. Keď sa soľ a cukor rozpustia, necháme filet odležať cez noc.
  6. Časť s kožou nesolíme, aby nestvrdla, pretože by sa veľmi ťažko krájala.
  7. Na ďalší deň opatrne odstránime kožu z lososa tak aby sme neporušili a neznehodnotili filet lososa.

Avokádový dip:

  1. Avokádo olúpeme, odstránime kôstku  a rozmixujeme na jemnú kašu, pridáme pretlačený strúčik cesnaku a ochutíme limetkovou šťávou, soľou a korením

Losos sa krája na tenučké plátky. Podávame  s avokádovým dipom.  

Írsky Bailey’s Cheesecake

Úvod

K lahodnej chuti dobrej kávy neodmysliteľne patrí koláč.

Tak ako ja, aj moji kolegovia, ho milujeme, pretože sa s ním veľmi dobre pracuje. Dobre nesie chute rozmanitých ingrediencií a fantázii sa pri ňom medze nekladú.

Na našich cestách po svete sme ochutnali množstvo cheesecakov, aby sme objavili tajomstvo tohto tradičného „syrového” koláča z creamcheesu, ozvláštneného rôznymi chuťovými variácami.

Cheese je koláčik, ktorého veľká výhoda spočíva v tom, že sa v ňom dajú kombinovať rôzne chute, a teda je možné ho absolútne prispôsobiť aktuálnemu ročnému obdobiu.

Nakoľko dlhé roky žijem vÍIrskom Dubline dnes vám ponúknem ten nás Írsky Cheescake.

Príprava

  1. Pomleté linecké keksíky zmiešame s rozpusteným maslom.
  2. Zmes naukladáme na spodok tortovej formy.
  3. Smotanu  so syrom a  cukrom  zmiešame a vyšľaháme do peny,  pridáme rozpustenú želatinu a 20 ml írskeho likéru.
  4. Pokiaľ sa rozhodnete pre dvojitú vrstvu krémov, odoberte ½ krému a primiešajte doň 50 g čokoládového prášku.
  5. Zmes pridáme do tortovej formy, alebo do individuálnych foriem a necháme vychladiť a stuhnúť v chladničke na  12 hodín.
  6. Dekorujte podla svojej fantázie černicami, ríbezľami alebo jahodami.

Jemný jablkový koláč

Úvod

Jednoduchý a rýchly koláčik, ktorý vykúzlite z minimálneho množstva surovín.

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 200°C, okrúhlu formu vyložíme papierom na pečenie.
  2. Jablká olúpeme, nakrájame na mesiačiky a polejeme citrónovou šťavou.
  3. Jogurt, kryštálový a vanilkový cukor, vajcia a olej zmiešame.
  4. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
  5. Cesto vylejeme a rozotrieme na pripravený plech. Na cesto poukladáme jablká (povtláčame ich užšou stranou kolmo na dno plechu) a posypeme ich škoricovým cukrom. Nevadí, ak jablká trčia, cesto sa pri pečení nadvihne.
  6. Pečieme približne 40 minút.
  7. Krájame a servírujeme až po úplnom vychladnutí.

Laskonky

Úvod

Už roky som sa chystala na laskonky, nikdy som si netrúfla. Minule som však vyskúšala tortu Pavlovovej, hoci ju zrejme poznáme skôr ako Pavlova torta alebo torta Pavlova. Je však pomenovaná po ruskej baleríne Anne Pavlovovej, ktorú na jej počesť pripravil počas jej návštevy Nového Zélandu miestny cukrár. Potom som skúsila pusinky a odtiaľ bol len krok k laskonkám. A povedala som si, že musia byť aj s tým úžasným maslovým krémom s karamelom a kávou.
Dokonalé vizážou síce neboli, ale chuťou áno. Musím sa prinútiť kúpiť si formu.

Postup

  1. Bielky vyšľaháme nad parou s krupicovým cukrom a štipkou soli do tuhej peny pokým nebude krásny lesklý a tuhý sneh.
  2. Necháme trochu vychladnúť.
  3. Opatrne primiešame pomleté orechy.
  4. Na plech dáme papier a ozdobným vrecúškom nastriekame laskonky alebo dáme sneh lyžicou do foriem.
  5. Do vyhriatej rúry na 130 stupňov Celzia vložíme plech, pečieme asi 20 minút, potom stiahneme rúru na 100 stupňov a dopekáme asi 35 – 40 minút.
  6. Necháme vychladnúť.

Krém

  1. Približne 2 polievkové lyžice práškového cukru rozpustíme na karamel v hlbšej panvici, neprepáľte ho.
  2. Prilejeme kávu a mlieko a privedieme do varu, pokým sa karamel nerozpustí.
  3. Prisypte múku a uvarte puding, poriadne nechajte vychladnúť.
  4. Vymiešajte zmäknuté maslo a cukor a po lyžiciach pridávajte a zašľahajte puding.
  5. Do vrecka na zdobenie dajte krém a nanášajte na laskonku, druhou priklopte. Môžete aj poprskať čokoládou.

 

Makovec s citrónovou polevou

Úvod

Ak máte radi mak, určite vyskúšajte tento jednoduchý koláčik.

Postup

  1. Mletý mak dáme do misy a zalejeme hrnčekom horúceho mlieka. Necháme hodinu nabobtnať.
  2. Rúru rozohrejeme na 170 °C, malú okrúhlu formu (cca 20 cm) vymažeme maslom a vysypeme múkou.
  3. K maku pridáme oba druhy cukru, múky zmiešanú s práškom do pečiva a žĺtky.
  4. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme pevný sneh, ktorý jemne vmiešame do makového cesta.
  5. Pečieme približne 50 minút.
  6. Po vychladnutí polejeme polevou, ktorú vymiešame z preosiateho práškového cukru a citrónovej šťavy (na 100g cukru približne 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, množstvo korigujeme podľa konzistencie).

Bryndzový koláč

Úvod

Biele zlato alias bryndza je bomba plná probiotík, tzv. prírodná konzerva, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka.

V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda priateľských baktérií mliečneho kvasenia. Najviac prospešná je nepasterizovaná, preto si ju najradšej doprajeme ako nátierku na kváskovom chlebíku.

Ak si chcete prinavrátiť tradície, vyskúšajte tento tradičný bryndzový koláč z kysnutého cesta.

Príprava

  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a na teplom mieste necháme vzísť kvások.
  2. Vo väčšej miske zmiešame špaldovú a pšeničnú múku, soľ, vajíčko a olej. Pridáme kvások a z cesta vypracujeme rukou pružné nelepivé cesto. Ak je to potrebné pridáme mlieko alebo múku, podľa toho, čo potrebujeme.
  3.  Cesto poprášime múkou, misku prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Potom cesto vyvaľkáme na placku a položíme na plech, ktorý sme si vyložili papierom na pečenie.
  4.  V miske vymiešame bryndzu s kyslou smotanou, osolíme a okoreníme podľa chuti a natrieme na cesto na plechu.
  5. Posypeme sušeným kôprom (ak máme čerstvý kôpor posypeme ním koláč až po upečení)  a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na približne 35 minút. Pečieme, kým okraje cesta nebudú zlatisté.
  6. Po upečení posypeme nasekanou jarnou cibuľkou a už len vychutnávame tradičnú bryndzovú dobrotu!

 

Špenátové palacinky

Úvod

Palacinky naslano sú u nás žiadané, ale v poslednom čase ich robíme z celozrnnej múky.

Postup

V mise zmiešajte všetky položky a vypracujte palacinkové cesto – myslite na to, že celozrnná múka trochu nabobtná, čiže ak sa vám časom bude zdať cesto husté, pokojne zrieďte mliekom. Môžete plniť syrom, bryndzou, udusenými kuracími pečienkami alebo všetkým, čo máte radi.

Kakaový koláč s kávou a čokoládou

Úvod

Skvelý rýchly hrnčekový koláč z jednej misky. Kakao, káva, dobrý lekvár a čokoládový ganache ako poleva. Rozpis je na klasický plech, pohár používam s objemom 2,5 dcl.

Príprava

  1. Múku preosejte, všetko poriadne zmiešajte a vylejte na vysypaný plech.
  2. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 40 minút. Skontrolujte špajlou.
  3. Po vychladnutí polejte hojne kávou a rumom, potrite džemom, aký máte radi.
  4. Smotanu na šľahanie zohrejte a horúcu vylejte na polámanú čokoládu, ktorú tak rozpustíte. Natrite na koláč.

Churros

Úvod

Kto by nevedel, churros sú španielske šišky. Voňajú po škorici, jedia sa s čokoládou, ovocím, alebo len tak samé.

Postup

  1. V hrnci zohrejeme vodu a maslo.
  2. Osolíme, osladíme, pridáme vanilkové semienka a privedieme k varu.
  3. Do tekutej zmesi pridáme múku a miešame, kým sa cesto neoddeľuje od stien hrnca. Trvá to približne 2 minúty.
  4. Cesto premiestnime do misky a miešame, kým neochladne.
  5. Za stáleho miešania pridávame do cesta vajíčka. A opäť miešame. Poriadne. Nezľaknite sa, cesto má byť vo výsledku lepkavé.
  6. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech na pečenie vystelieme papierom. Cesto preložíme do vrecka na zdobenie a pomocou zdobiacej špičky vytvárame tvory-netvory.
  7. Churros pofrkáme vodou a dáme piecť.
  8. Kým pečieme prvú várku, zomelieme trstinový cukor a ovoniame ho škoricou.
  9. Churros hneď po upečení v tejto sladkej zmesi obalíme.
  10. Na čokoládový dip si zohrejeme šlahačku a oblejeme ňou čokoládu. Miešame, až do úplného roztopenia (rozumej: pripravíme ganache).

churros3

Tekvicový koláč


Úvod

Jeme tekvice, mrkvy, jablká. Pijeme čaj, varené víno, schovávame si nohy do hrubých ponožiek. No a pečieme koláče, ktoré voňajú po Vianociach. Tu je jeden z nich.

Príprava

  1. Tekvicu očistíme, nakrájame na mesiačiky a dáme piecť (200 stupňov / 20 minút)
  2. Šťavu z pomaranča vyžmýkame a zmixujeme s upečenou tekvicou.
  3. Mrkvy očístíme a nastrúhame na jemno.
  4. V ďalšej miske zmiešame celé vajíčka s cukrom, prilejeme olej a mlieko.
  5. Do tekutej zmesi primiešame tekvicové pyré. Premiešame.
  6. Postupne do zmesi pridávame múku, do ktorej sme primiešali kypriaci prášok a škoricu.
  7.  Dosladíme nastrúhanou mrkvou.
  8. Cesto nalejeme do formy na pečenie, ktorú sme vystlali papierom a pečieme (200 stupňov / 45 minút).Koláč má mokrejšiu konzistenciu, ktorej sa netreba báť a skvelo chutí s kyslou smotanou.